Επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στα μέλη της μειοψηφίας

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr

Προς τους κ.κ.
Δημήτριο Μαζαράκη
Δημοσθένη Βλάχο
Βασιλική Θάνου
Νικόλαο Μαύρο
Βαρβάρα Πάπαρη
Ακριβή Ερμίδου
Μαργαρίτα Στενιώτη

Αριθμ. Πρωτ. 78
19-8-2011

Βέβαια, δεν μου προξένησε έκπληξη η από 10/8/2011 επιστολή σας, με την οποία διαμαρτύρεσθε για την καταχώρηση στο τελευταίο φύλλο των ¨ΔΙΚ.ΝΕΩΝ¨ γνωστοποίησης κυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, με σύντομο σχόλιό του.
Η επιστολή σας μου προξένησε όμως λύπη και ανησυχία. Λύπη, για το πώς αντιλαμβάνεσθε την ελευθερία του λόγου, τη διατύπωση των διανοημάτων και την ελεύθερη κριτική. Ανησυχία, για τα νέα ήθη και την ολοκληρωτική αντίληψη, που προσπαθείτε να “περάσετε” στους συναδέλφους, παραβλέποντας ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είναι οι θεματοφύλακες όλων των εκφάνσεων της ελευθερίας.-

Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι το έντυπο της Ένωσής μας, “ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ”, που, κατά γενική ομολογία δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, δικηγόρων και δημοσιογράφων, έχει καταστεί, επί των ημερών μας, έντυπο σωστής ενημέρωσης, μαχητικό και αποτελεσματικό μέσω διεκδίκησης και χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών και διατύπωσης των απόψεων και θέσεων όλων των μελών μας, φιλοξενεί όλες τις απόψεις, όλες τις σκέψεις, όλα τα διανοήματα των μελών της Ένωσής μας και όχι μόνο.
Συνεπώς, εκδόσεις νέων βιβλίων γνωστοποιούνται και επιστημονικές μελέτες και άρθρα δημοσιεύονται, χωρίς διάκριση και, βεβαίως, χωρίς λογοκρισία, κάτι που θα ήταν ασύμβατο με την ιδιότητα, τις δημοκρατικές πεποιθήσεις και τις παραδόσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, έχουν γνωστοποιηθεί, δια μέσου των “ΔΙΚ.ΝΕΩΝ”, στο αναγνωστικό μας κοινό, πάνω από πενήντα (50) βιβλία – πονήματα δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων, χωρίς ποτέ να μας περάσει η σκέψη να εξαρτήσουμε τη βιβλιοπαρουσίαση από το ποιος είναι ο συγγραφέας ή ποιο είναι το περιεχόμενο του βιβλίου ή του πονήματος.-

Στον αναγνώστη επαφίεται να κρίνει, να αποδεχθεί ή να απορρίψει το περιεχόμενο του βιβλίου και τα διανοήματα του συγγραφέα.

Επομένως, η απαγόρευση γνωστοποίησης βιβλίων – πονημάτων, την οποία ζητείται, εκτός από την στείρα επικοινωνιακή προσπάθεια, στην οποία ματαίως επί σειρά ετών επενδύετε και για την οποία κρίνεσθε από τους συναδέλφους, μας μεταφέρει στην εποχή του Γκαίμπελς και του Στάλιν, όπου η ελεύθερη διατύπωση διανοημάτων εθεωρείτο έγκλημα και τα σχετικά βιβλία εκαίοντο ή ακόμη στην εποχή του Ιεροεξεταστή Λοϋόλα, όπου όποιος διάβαζε βιβλία, που ήταν καταχωρημένα στους Indikes Librorum Prohibitorum (Πίνακες Απαγορευμένων Βιβλίων), οδηγείτο στην πυρά.
Και συνεχίζετε με παραπληροφόρηση και ολοκληρωτική διάθεση, αφού αποκρύπτετε ότι στο συνέδριο της Χαλκιδικής εκλήθησαν να προεδρεύσουν, μεταξύ των άλλων, και ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θεσμικά και όχι προσωπικά, ενώ στην ημερίδα της Ένωσής μας στην Παλαιά Βουλή με θέμα «ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών» της οποίας η επιτυχία ενόχλησε μερικούς από εσάς, το λόγο έλαβαν όσοι εκ των παρευρισκόμενων το επιθυμούσαν και ουδείς διανοήθηκε ποτέ σε επιστημονική ημερίδα να αποκλείσει το διάλογο ή τη διατύπωση απόψεων από οποιονδήποτε.

Αυτά για την εκφρασθείσα, δια της ανωτέρω επιστολής, παιδεία σας.

Και κάτι τελευταίο. Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της περνάμε δύσκολες στιγμές. Οι καιροί είναι πονηροί και η στάση μας σήμερα θα καταγραφεί ιστορικά. Οι συνάδελφοι απαιτούν σύμπνοια, ενότητα και δράση.

Σταματήστε, λοιπόν, μερικοί από εσάς, την υπονόμευση την προσπαθειών όλων των Δικαστικών Ενώσεων και τη στείρα αντιπαράθεση με αστειότητες, γιατί και τα συμφέροντα του κλάδου βλάπτετε και στην απομόνωση οδηγείστε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης
Χαράλαμπος Αθανασίου
Αρεοπαγίτης