Ανακοίνωση απάντηση σε μέλη του ΔΣ

Αθήνα 29-10-2011

Αναγκαία απάντηση
Ευθυγράμμιση- υπονόμευση-πλαγιοκόπηση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Με την από 27-10-2011 ανυπόγραφη ανακοίνωση τους «μέλη» του ΔΣ της Ένωσης μας (δεν διευκρινίζεται πόσα και ποια μέλη. Οι πληροφορίες μας λένε για τρία μόνο της αυτοαποκαλούμενης μειοψηφίας ενώ τα λοιπά μέλη της δεν ενέκριναν την απολογητική ανακοίνωση ,όπως και άλλα απλά μέλη της Ένωσης , παρόντα στη Συνέλευση αρνήθηκαν την σύμπραξη στις ανακρίβειες τους ) , επιχειρούν να τριτοφαλαγγίσουν τους αγώνες μας .
Αναγκαίως, τους απαντάμε:
Οι μάσκες έπεσαν .Η μειοψηφία πάλι το διέπραξε .Αυτή τη φορά με καθυστέρηση δεκαπέντε (15) ημερών από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση μας, η καθολική και πολυσήμαντη επιτυχία της οποίας τόσο ενόχλησε εκτός και εντός του Δικαστικού Σώματος .
Συστρατεύθηκαν τα πιο πάνω μέλη του ΔΣ με τους επικριτές μας . Λες και δεν ήταν παρόντα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση .Λες και δεν άκουσαν την αγωνία των συναδέλφων να προστατέψουμε το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τις οικογένειες μας και με καθυστέρηση δεκαπέντε ημερών (!)αποφάσισαν , ως εντολοδόχοι , να ευθυγραμμισθούν με τις ταυτόσημες φράσεις «περί πολιτικολογίας και κομματικοποίησης» Κυβερνητικού παράγοντα και με άλλες … ανακοινώσεις
Αλήθεια , τι σύμπτωση !!! Και τι σύμπτωση, περαιτέρω, να εκδοθεί η ανακοίνωση τους αμέσως μετά την κρίσιμη διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία συγκλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί των προτάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τροποποίηση του Οργανισμού Δικαστηρίων , τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Ένωσης μας , κ.Αθανασίου ,μαζί με άλλους Αρεοπαγίτες και τον κ.Μαζαράκη ,έδινε τη μάχη του να μην περάσουν (και δεν πέρασαν) αυτές (προτάσεις) που προβλέπουν ότι α)οι προαγωγές των συναδέλφων όλων των βαθμών θα τελούν υπό αδιευκρίνιστες και αμφιβόλου αντικειμενικότητας προϋποθέσεις «σύγκρισης» και όχι αυτοτελούς «κρίσης» . και β) αλλαγής , επί τα χείρω, των προϋποθέσεων θέσεως σε προσωρινή αργία των πειθαρχικώς ελεγχομένων συναδέλφων .
Δηλαδή, τα πρακτικά της ΓΣ, που συνέταξαν ,με λεπτομέρεια και ακρίβεια ,οι δύο συναδέλφισσες και υπέγραψε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Γκρόζος , Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όλοι εκλεγέντες ομόφωνα από την Συνέλευση) είναι πλαστά ; Μέχρι εκεί φτάσατε κ.Συνάδελφοι ; Και τα μέλη οποιουδήποτε εργατοϋπαλληλικού σωματείου έχουν σεβασμό και αυτογνωσία .
Βέβαια, δύο συνάδελφοι ,απλά μέλη της Ένωσης (όχι του ΔΣ), διατύπωσαν επιφυλάξεις για την διακοπή των συνεδριάσεων, αλλά δεν μειοψήφησαν μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος, ούτε κατά την έγκρισή του, όπως και ουδεις άλλος παρευρισκόμενος και όταν ακόμη ο Πρόεδρος της Ένωσης μας ερώτησε δυο φορές αν κάποιο από τα μέλη διαφωνεί με το περιεχόμενο του (ψηφίσματος ). Εξάλλου, τι θα άλλαζε αν υπήρχαν δύο ή είκοσι δύο μειοψηφίες ;επί συνόλου 517 μελών, δεν θα εκτελείτο η απόφαση της Συνέλευσης; Θα παραβίαζαν το καταστατικό της Ένωσης μας ;
Σε ποιον θέλουν να φανούν αρεστοί τα τρία (;) μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ ; Εχουν την εντύπωση ότι έτσι θαυπονομεύσουν τους αγώνες μας , πλαγιοκοπώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και την συνοχή μας ; Γιατί δεν σηκώθηκαν στη Συνέλευση με λεβεντιά και να πουν διαφωνούμε και μειοψηφούμε ;
Αγαπητοί συνάδελφοι
Αντιλαμβάνεστε τώρα , τι άρνηση αντιμετωπίζουμε από δύο-τρια μέλη της μειοψηφίας για κάθε θέμα, που συζητάμε στο ΔΣ. Κατανοείτε , τώρα, γιατί ο Πρόεδρος μας ζήτησε από την Γενική Συνέλευση : απόφαση τώρα χωρίς να δοθεί εξουσιοδότηση στο ΔΣ να χειριστεί το θέμα των κινητοποιήσεων .
Αλλά ας δούμε τι είπαν οι κ.κ. Συνάδελφοι της μειοψηφίας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση:
Οκ.Μαζαράκης: «να αποφασίσουμε και να υλοποιήσουμε κλιμακούμενα μέτρα αντίδρασης κατά της επιχειρούμενης υπονόμευσης του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Η κ.Θάνου : «Συμφωνώ με την πρόταση για διακοπή των συνεδριάσεων από τις 12.00 μέχρι 15.00 από την ερχόμενη εβδομάδα».
Η κ.Στενιώτη : Την απασχόλησε η επίσκεψη της Τροικα στο Πρωτοδικείο και προ της γενικής κατακραυγής δήλωσε «να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».
Η κ. Ερμίδου : «να αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τη συνταγματική μας θέση ».
Οκ.Μαύρος : Δεν ομίλησε. Συνεχάρη ,όμως, τον Πρόεδρο κ. Αθανασίου για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα και υπερψήφισε το ψήφισμα.
Ο κ.Βλάχος : Δεν ομίλησε. Υπερψήφισε το ψήφισμα .
Η κ.Πάπαρη : Λόγω ασθενείας δεν παρέστη.
Τα συμπεράσματα δικά σας .
Και κάτι ακόμα , σύνηθες στις πρακτικές τους . Ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης και όλα σχεδόν τα μέλη του ΔΣ αποφασίσαμε από ημέρες την επίσπευση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης , θέμα το οποίο γνωστοποιήθηκε στους συναδέλφους πολλών δικαστηρίων πριν από τρεις-τέσσερεις ημέρες και για το οποίο έγραψε σχετικά ο ημερήσιος τύπος στις 26 και 27 Οκτωβρίου και ενώ εκδίδετο η σχετική ανακοίνωση μας στις 27 Οκτωβρίου , την ίδια ημέρα (27 Οκτωβρίου) κατέθεσαν αίτημα στη Γραμματεία της Ένωσης για επίσπευση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης (!), για να εμφανισθούν ότι δήθεν από αυτούς επισπεύδεται .
Θεωρήσαμε αναγκαία την έκδοση της ανακοίνωσης αυτής προς διαφύλαξη και μόνο της ενότητας του Δικαστικού Σώματος και των κρίσιμων αγώνων που διεξάγουμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΡΑΓΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΙΡΗ ΤΣΑΜΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑ

************************************************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ – 27/10/2011
Mετά την αποστολή του υπ’ αριθμ. 111/26-10-2011 εγγράφου του Προεδρείου της Ε.Δ.Ε. προς όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, με το οποίο «υπενθυμίζεται», ότι παραμένει σε ισχύ η (φερόμενη ως) ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε τα εξής:
A) Οι δικαστές αισθάνονται δικαιολογημένα ότι η πολιτεία δεν αναγνωρίζει ούτε το θεσμικό ρόλο που έχουν από το Σύνταγμα, αλλά ούτε και ότι το λειτούργημά τους είναι επίπονο και ψυχοφθόρο και ότι το ασκούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες (μεγάλος φόρτος εργασίας, έλλειψη τεχνολογικών υποδομών, μεγάλα κενά οργανικών θέσεων κτλ.).
Αυτό σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη υποβάθμιση, κυριότερη έκφραση της οποίας είναι η υπαγωγή των νέων δικαστών στο Ι.Κ.Α., καθώς και το γεγονός ότι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες, σε σχέση με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες περικοπές των αποδοχών τους ( σε ποσοστό 40%), όσο και τη βαρύτερη φορολόγηση, δημιούργησαν αγανάκτηση σ’ όλους και κυρίως στους νεώτερους συναδέλφους, οι οποίοι πλήττονται βαρύτερα και η οποία (αγανάκτηση) μεγιστοποιήθηκε με τις ανακριβείς και άστοχες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος όφειλε εκ της θέσεως του να γνωρίζει ότι ο Πρωτοδίκης αμείβεται με το 1/4 και ο Αρεοπαγίτης με τα 3/5 των αποδοχών των βουλευτών.
Β) Το ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης δεν ήταν ομόφωνο ως προς τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Ειδικότερα: α) συμφωνήσαμε μεν όλοι ότι καθίσταται πλέον αναγκαίο να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με συμβολικές (μεμονωμένες) στάσεις εργασίας, συνοδευόμενες με ενημέρωση της κοινής γνώμης, όχι όμως με την ακραία μορφή, που καταχωρήθηκε στο ψήφισμα, δηλαδή με καθημερινές, τρίωρες και επί δύο μήνες διακοπές συνεδριάσεων, μέχρι την τακτική γενική συνέλευση, η οποία είχε ήδη προσδιοριστεί κατά την συνεδρίαση του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου για την 11-12-2011.
Το ακραίο αυτό μέτρο έδωσε τη δυνατότητα να υποστηρίζεται εύλογα ότι οι δικαστές πραγματοποιούν μορφή απεργίας, την οποία απαγορεύει το άρθρο 23 του Συντάγματος, β) επίσης διαφωνήσαμε και δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση ότι θα ασκούμε το Λειτούργημά μας μόνο στα Δικαστικά Καταστήματα και μόνο κατά το ωράριο λειτουργίας αυτών, διότι με το μέτρο αυτό υποβαθμίζουμε οι ίδιοι το θεσμικό ρόλο του Λειτουργήματός μας και δηλώνουμε ότι αποδεχόμαστε να υπαλληλοποιηθούμε, γ) ουδόλως τέθηκε υπό την έγκριση της γενικής συνέλευσης το τμήμα του κειμένου του ψηφίσματος, στο οποίο περιέχονται φράσεις, που συνιστούν αναμφίβολα «πολιτικολογία και κομματικοποίηση», (αθρόες προσλήψεις ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία, ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις κατασκευών από τον προϋπολογισμό της Βουλής, παροχή αυτοκινήτων στους Βουλευτές με συμβάσεις leasing κ.α.).
Μέχρις στιγμής όμως, κρίναμε ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν οι παραπάνω παρατυπίες, με σκοπό τη διαφύλαξη της ενότητας και συνοχής του δικαστικού σώματος και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το ήδη βαρύ για τους δικαστές κλίμα και μάλιστα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα, λαμβανομένου υπόψει ότι και οι λοιπές Δικαστικές Ενώσεις για ένα ζήτημα, εκ της φύσεως του, κοινό επί της ουσίας διαφοροποιήθηκαν.
Η Δικαιοσύνη έφθασε σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι κανένα αποτέλεσμα δεν απέδωσαν οι συνεχιζόμενες επί δύο εβδομάδες διακοπές συνεδριάσεων, παρά μόνο ότι συσσωρεύθηκαν ακόμη περισσότερες υποθέσεις στα δικαστήρια, με συνέπεια ο ήδη υπάρχων μεγάλος φόρτος εργασίας των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών να καταστεί μεγαλύτερος και οι διάδικοι καθώς και η κοινή γνώμη να στρέφονται εναντίον μας και συγχρόνως να κλονίζεται καθημερινά ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Δικαστικό Λειτούργημα.
Οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε στην υλοποίηση μιας σύγχρονης απονομής δικαιοσύνης, που θα χτίζει συνθήκες αξιοπρέπειας και κύρους για τους δικαστές, συνθήκες που δεν θα εξαθλιώνουν την καθημερινότητά μας, με μέσα όμως που συνάδουν με το λειτούργημα του Δικαστή και διαφυλάσσουν το κύρος και την αξιοπιστίας μας, ειδικά δε σήμερα που ο Έλληνας πολίτης μας θέλει αρωγό στην επίλυση των προβλημάτων του και που εμείς καλούμαστε να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.
Kαλούμε την πολιτεία στα πλαίσια της ισοτιμίας και του ισόκυρου των λειτουργιών του κράτους, να δεχθεί το συντομότερο δυνατό, στη βάση αυτή, εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων προς εκτόνωση της δημιουργηθείσας κατάστασης στο χώρο της Δικαιοσύνης, αρχής γενομένης από την άρση της θεσμικής υποβάθμισης των δικαστικών λειτουργών στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης (άρση ένταξης νέων δικαστών στο Ι.Κ.Α.).
Ζητούμε από τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε. την άμεση σύγκληση διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να επανακαθορισθεί η διεξαγωγή της τακτικής γενικής συνέλευσης του Δεκεμβρίου σε συντομότερη ημερομηνία, ώστε να επαναπροσδιορισθεί η στάση μας.