Ανακοίνωση – Απάντηση μελών Δ.Σ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Α) ΠΡΟΣ: τους κκ. Συναδέλφους της αυτοαποκαλούμενης μειοψηφίας του Δ.Σ.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι ,μέλη της μειοψηφίας
Δεν θα απαντούσαμε, δημόσια, στην από 20-2-2012 επιστολή σας αν δεν την δημοσιοποιούσατε περαιτέρω μέσω της προσωπικής σας ιστοσελίδας , αλλά και με διανομή της στα Δικαστήρια. Και αυτό γιατί δεν είναι ώρα για διαφοροποιήσεις και αντιπαλότητες.
Αναγκαζόμαστε , όμως, να το κάνουμε για να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους Συναδέλφους αλλά και σε τρίτους (δημοσιογράφους κλπ) από τους οποίους κάποιοι (1-2) από εσάς ζητάτε να δημοσιοποιούν τις απόψεις σας. Δυστυχώς ,δεν μας προκαλεί πια εντύπωση η τακτική σας. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν αρκετές φορές με τον ίδιο τρόπο. Θα έπρεπε να απασχολήσει πρώτους εσάς το αν μετερχόμενοι τέτοιες (όχι πλέον πρωτότυπες) μεθόδους και τακτικές έχετε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα . Γιατί δυστυχώς για όλους τους άλλους εμάς είναι τόσο προφανείς οι σκοποί και οι μέθοδοι που θυμίζουν παρωχημένες πολιτικές που η ελληνική κοινωνία έχει αποκηρύξει προ πολλού και που δεν έχουν καμία πιθανότητα να αναβιώσουν έστω και στις σημερινές δύσκολες εποχές, υπό την λανθάνουσα μορφή της προστασίας των δικαιωμάτων του δικαστικού κόσμου. Πολύ περισσότερο που το μέλος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Μαύρος, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον οποίο φέρετε ως υπογράφοντα την επιστολή σας, όχι μόνο δηλώνει άγνοια γι’ αυτή και έκπληξη για την ανάμειξη του ονόματός του, αλλά, επιπλέον, θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες του Προεδρείου της Ένωσης ήταν υπό την έγκριση του Δ.Σ., ως οι πλέον ενδεδειγμένες και απορεί για την σκοπιμότητα της επιστολής σας.
Β) ΠΡΟΣ: Τα μέλη της Ένωσης μας
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι μέλη της ΕΔΕ
Με την από 20-2-2012 και φέρουσα την ένδειξη «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ» αίτησή τους, τα ανωτέρω μέλη του ΔΣ ζητούν να οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας αντιπροσωπεία Δικαστών η οποία θα μεταβεί πάραυτα στη Ρώμη , στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών για να επιδώσουν έγγραφο και να αναπτύξουν προφορικά το αίτημά μας για την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών.
Οι καλοί συνάδελφοι όμως, προφανώς, δεν παρίστανται πάντα στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου , ή δεν παρακολουθούν τα άλλα μέλη του, όταν κάνουν τοποθετήσεις ή υποβάλουν προτάσεις . Ως εκ τούτου , δεν υπέπεσε στην αντίληψη τους , ότι σε Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ένωσής μας στις 22-9-2011 η σύμβουλος κ. Μαίρη Τσάμη παρουσίασε τα αποτελέσματα της συμμετοχής της ιδίας και του συναδέλφου κ. Αλμπούρα σε συνεδρίαση της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (IAJ ) στην Κωνσταντινούπολη , μεταξύ των οποίων ήταν η κατάθεση κειμένου με τις θέσεις της Ένωσης επί των οικονομικών θεμάτων, με πλήρη έκθεση των μισθολογικών απωλειών που έχουμε υποστεί , η πρόκληση συζήτησης εκτός ημερησίας διατάξεως επί του ζητήματος αυτού και η αναγνώριση εκ μέρους των λοιπών αντιπροσωπειών του δικαίου της διαμαρτυρίας μας. Ακολούθως , σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ ο Αν. Γενικός Γραμματέας κ. Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΕΔΕ στην επικείμενη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών ( EAJ) στο Άμστερνταμ στις 10-13 Μαΐου 2012 στα πλαίσια της συνέχισης της προσπάθειας ενημέρωσης που ξεκίνησε με την προηγούμενη αποστολή. Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. , αποφασίστηκε η συμμετοχή και πάλι των ανωτέρω δύο συναδέλφων (κ. Τσάμη και κ. Αλμπούρα), ενώ η κ. Τσάμη επανέλαβε την πρόταση της να εξακολουθήσει η τακτική της ενημέρωσης προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους για τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε.
Εκτός των ανωτέρω , οι καλοί συνάδελφοι δεν μπήκαν στο κόπο να ρωτήσουν τα αρμόδια όργανα της ΕΔΕ, τι ενέργειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή μέχρι τώρα. Αν, λοιπόν, έκαναν αυτό το στοιχειώδες ερώτημα θα ελάμβαναν τις εξής απαντήσεις : Η ΕΔΕ πρόκειται να ηγηθεί κοινής προσπάθειας των Δικαστικών Ενώσεων των Κρατών Μελών της ΕΕ, οι οποίες εμπλέκονται με κάθε τρόπο σε μνημονιακές πολιτικές και συγκεκριμένα αυτών της Ισπανίας , Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας , Κύπρου , προκειμένου να διαμορφώσουμε κοινή στάση απέναντι στα προβλήματα εφαρμογής αυτών των πολιτικών (είτε αφορούν σε οικονομικά είτε σε θεσμικά ζητήματα). Με την κοινή στάση μας, πλέον ,οι Δικαστικές Ενώσεις των χωρών αυτών θα επιδιώξουμε την λήψη συγκεκριμένης απόφασης στην επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Δικαστικών Ενώσεων στο Άμστερνταμ καθώς και την ευμενή τοποθέτηση της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχει αναπτυχθεί αλληλογραφία και τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ υπάρχει πρόθεση προσκλήσεως τους στην Αθήνα, προκειμένου στα πλαίσια κάποιας σχετικής εκδήλωσης να αναπτυχθούν οι κοινές μας θέσεις , σε συντονισμό με ανάλογες ενέργειες που γίνονται και από άλλους φορείς (πχ. Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων , Πανεπιστήμιο Αθηνών κλπ).
Γίνεται αντιληπτό, συνεπώς , ότι οι καλοί συνάδελφοι παραβιάζουν ανοικτές πύλες (για μια ακόμα φορά) . Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις στους συναδέλφους για ανάπτυξη «πρωτότυπων πρωτοβουλιών» κ.α. ενόψει προφανώς των επικείμενων εκλογών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, επικοινωνιακά να σβήσουν τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν λάβει και ευτυχώς έχουν δημόσια καταγραφεί κατά των κινητοποιήσεων των Δικαστικών Λειτουργών, ρίχνοντας την ασπίδα την κρίσιμη στιγμή της μάχης (βλ. το από 27-10-2011 έγγραφο της μειοψηφίας, σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για καθημερινές διακοπές συνεδριάσεων).
Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί το κατεπείγον της μετάβασης στη Ρώμη για την επίδοση εγγράφου (υπάρχουν και οι νέες τεχνολογίες που στο επίπεδο αυτό επαφής δεν προκαλούν και σπατάλη χρημάτων), σχετικά με τη μείωση των αποδοχών και των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης γεννήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και όχι στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 24-1-2012;
Μη δυνάμενοι να παρακολουθήσουμε την τακτική αυτή, παραμένουμε πιστοί στην προάσπιση των συμφερόντων του Δικαστικού Σώματος και εργαζόμαστε χωρίς τυμπανοκρουσίες στην κατεύθυνση αυτή προπαντός με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και ως εκ τούτου αξιοπιστία. Σε άψογη συνεργασία με όλα τα Προεδρεία και των έξι Δικαστικών Ενώσεων, εργαζόμαστε, νυχθημερόν για τα ανωτέρω με, εκτός των άλλων, παραστάσεις – ενημέρωση στον Πρωθυπουργό , τους αρχηγούς και τους εισηγητές των Κομμάτων , παραστάσεις στη Βουλή κλπ.
Επιζητούμε από όλους σύμπνοια και συνεργασία για την επίλυση των ζητημάτων του Κλάδου και συνολικά για την τήρηση της νομιμότητας στην Χώρα . Καλούμε τους συναδέλφους της αυτοαποκαλούμενης «μειοψηφίας» να μιμηθούν τα μέλη των Δ.Σ. όλων των άλλων Ενώσεων που ενώνουν τις δυνάμεις τους συνεισφέροντας τις ιδέες τους μέσα στα αρμόδια όργανα αντιστεκόμενοι σε πλασματικές δημόσιες αντιπαραθέσεις.
Αθήνα , 22-2-2012
Χαράλαμπος Αθανασίου Γεώργιος Μανωλίδης Γεώργιος Ευστρατιάδης Παντελής Στραγάλης
Αγγελική Δεμέστιχα Ιωάννης Παπαιωάννου Μαίρη Τσάμη Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
—————————————————————————————————————-
Αθήνα 20-2-2012
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Α Ι Τ Η Σ Η
Των Μελών του Διοικ.Συμβουλίου
της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Θάνου-Χριστοφίλου Βασιλικής, Αρεοπαγίτη
Μαζαράκη Δημητρίου, Αρεοπαγίτη
Μαύρου Νικολάου, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Πάπαρη Βαρβάρας, Εφέτη
Στενιώτη Μαργαρίτας, Προέδρου Πρωτοδικών
Βλάχου Δημοσθένη, Προέδρου Πρωτοδικών
Ερμίδου Ακριβής, Ειρηνοδίκη

Προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Αθανασίου

Μέσα στις ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες που διέρχεται η χώρα μας και οι Έλληνες πολίτες γενικότερα, καθώς και ειδικότερα η Δικαιοσύνη και οι Λειτουργοί της, θεωρούμε ότι κυρίως η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη όλων και ιδιαίτερα προσωπικοτήτων ή φορέων με ισχυρή παρουσία μπορούν να αποτρέψουν την εξοντωτική οικονομική πίεση του Ελληνικού Λαού. Ζητούμε, λοιπόν, να ορισθεί, από το Διοικ. Συμβούλιο της Ένωσής μας αντιπροσωπεία Δικαστών, η οποία θα μεταβεί πάραυτα στη Ρώμη, στην έδρα της Γεν. Γραμματείας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, για να επιδώσουν έγγραφο και να αναπτύξουν και προφορικά το αίτημά μας, για την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (όπως, επί μακρό χρονικό διάστημα ζητά επίμονα η ομάδα μας), ώστε:
α) να μην υπάρξουν νέες περικοπές, στις αποδοχές μας, οι οποίες, μετά και τις προηγούμενες, κατά ποσοστό 40% περικοπές, καταλήγουν στην, κατά παραβίαση του Συντάγματος, ισοπέδωση των αποδοχών μας,
β) να σταματήσουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που τείνουν σε περιορισμό της ανεξαρτησίας του Δικαστή ή σε μείωση της προσωπικότητάς του όπως οι επίμαχες διατάξεις του Νομοσχεδίου «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», του οποίου επίκειται η ψήφιση.