Οι επαφές μας με την Γερμανική Ένωση Δικαστών – Συνέντευξη της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Deutsche Richterzeitung

*Σημ.: Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2012, στην εφημερίδα της Γερμανικής Ένωσης Δικαστών τηνDeutscheRichterzeitung(σελ. 316-319).HDeutscheRichterzeitung(DRiZ), αποτελεί ένα από τα εγκυρότερα γερμανικά νομικά περιοδικά διαβάζεται τακτικά από περίπου 20.000 γερμανούς συναδέλφους. Εκτός όμως από τους συναδέλφους, διαβάζεται από πάρα πολλούς δικηγόρους, φοιτητές κλπ. Στους συνδρομητές της συγκαταλέγονται όλες οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες, βιομηχανίες και άλλοι οικονομικοί παράγοντες. Η γερμανική Ένωση δικαστών, (DeutscherRichterbund), μετρά ήδη 100 χρόνια ζωής (!), αποτελεί όργανο μεγάλου κύρους. Ενδεικτικά, έχει καθιερώσει βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο απονέμεται σε νομικό (δικηγόρο-δικαστή) με ανάλογες περγαμηνές και δράση. Η επιλογή του προσώπου γίνεται από τους Γερμανούς Συναδέλφους, και η απονομή από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Γερμανίας.

«…με στάση εχθρική προς τους δικαστές…» *

Του Dr.Sebastian Wussler, Εισαγγελέα στην Εισαγγελία του Freiburg

*Σημ.: Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2012, της εφημερίδας των Γερμανών Δικαστών (DeutscheRichterzeitungσελ. 316-319).HDeutscheRichterzeitung(DRiZ), αποτελεί ένα από τα εγκυρότερα γερμανικά νομικά περιοδικά διαβάζεται τακτικά από περίπου 20.000 γερμανούς συναδέλφους. Εκτός όμως από τους συναδέλφους, διαβάζεται από πάρα πολλούς δικηγόρους, φοιτητές κλπ. Στους συνδρομητές της συγκαταλέγονται όλες οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες, βιομηχανίες και άλλοι οικονομικοί παράγοντες. Η γερμανική Ένωση δικαστών, (DeutscherRichterbund), μετρά ήδη 100 χρόνια ζωής (!), αποτελεί όργανο μεγάλου κύρους. Ενδεικτικά, έχει καθιερώσει βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο απονέμεται σε νομικό (δικηγόρο-δικαστή) με ανάλογες περγαμηνές και δράση. Η επιλογή του προσώπου γίνεται από τους Γερμανούς Συναδέλφους, και η απονομή από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Γερμανίας.

Ένα χρόνο πριν, δεν περνούσε ούτε μέρα στα Γερμανικά ΜΜΕ, χωρίς ειδήσεις από την ελληνική κρίση χρέους. Στο μεταξύ τα ΜΜΕ έχουν ησυχάσει λίγο. Όμως όπως και πριν, έτσι και τώρα η κρίση καθορίζει την καθημερινότητα των Ελλήνων καθώς και των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Δημήτριος Ζιγκόλης, Εισαγγελικός Λειτουργός στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Ροδόπης μας πληροφορεί για τις υπηρεσιακές και προσωπικές συνέπειες της κρίσης για τους συναδέλφους του και για τον ίδιο προσωπικά.

Ο Δημήτριος Ζιγκόλης υπηρετεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη από τον Νοέμβριο του 2003. Είναι τοποθετημένος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης και βοηθά την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας του, στην εποπτεία του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής. Όπως μας λέει «το πάθος για δικαιοσύνη και ο σκοπός να παραδώσω στα παιδιά μου μια καλύτερη κοινωνία, με οδήγησαν στον εισαγγελικό κλάδο». Ο Δ. Ζιγκόλης έχει σπουδάσει νομική στα Πανεπιστήμια του Μάιντς στη Γερμανία και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Με ευχαρίστηση θυμάται τον καιρό που ζούσε στην Γερμανία. Όπως μας λέει «η Γερμανία είναι μία ωραία χώρα». Μέσω του διαδικτύου και των “Live-Streams” παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Γερμανία. Έτσι δεν του ξέφυγαν τα όσα ανέφεραν τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. για την ελληνική κρίση. Έτσι έχει καταρχήν κατανόηση σε ότι αφορά τα κριτικά σχόλια των γερμανικών εφημερίδων, καθώς και την κάπως επιφανειακή θεώρηση κάποιων πραγμάτων. Πάντως αφορμή στάθηκε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μίας πασίγνωστης ενημερωτικής εκπομπής, η οποία έκανε λόγο για «απεργούντες Έλληνες Δικαστές». Έτσι ο Δημήτρης Ζιγκόλης άδραξε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την Γερμανική Ένωση Δικαστών, προκειμένου να πληροφορήσει τους Γερμανούς συναδέλφους του και να ζητήσει από αυτούς την κατανόηση και την υποστήριξή τους.

Μειώσεις αποδοχών έως και 60%

Όπως όλοι οι Έλληνες, έτσι και ο Δημήτρης Ζιγκόλης και οι συνάδελφοί του έχουν ως σημείο αναφοράς, την εποχή πριν και μετά την κρίση, δηλαδή αυτό το περίπλοκο οικονομικό κοινωνικό και πολιτικό μόρφωμα που συνταράσσει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και κάνει τους πολιτικούς άλλα και την οικονομία μίας ολόκληρης ηπείρου να κρατούν την αναπνοή τους. Αυτή η «αλλαγή εποχής» γίνεται περισσότερο αντιληπτή στην μισθολογική εξέλιξη των Δικαστών και Εισαγγελέων. «Πριν τη κρίση, οι καθαρές αποδοχές του Παρέδρου ήταν στα 1.800 ευρώ, ενός νέου πρωτοδίκη στα 2.800 ευρώ και ενός εφέτη στις 4.200 ευρώ περίπου. Οι πρώτες περικοπές των αποδοχών των Δικαστών αποφασίσθηκαν από την Ελληνική Βουλή το 2010. Τότε μειώθηκαν οι μισθοί των Δικαστών σε ποσοστό 10% περίπου ενώ παράλληλα καταργήθηκαν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Ακολούθησαν και άλλες μειώσεις αποδοχών. Όμως το 2012 έλαβαν χώρα οι δραστικότερες περικοπές των αποδοχών των Δικαστών, σε ποσοστό 24 έως και 30%. Και τούτο παρά τη δέσμευση της Κυβέρνησης της Αθήνας και της Τρόικας ότι οι μειώσεις στο μισθολόγιο των δικαστών θα ανερχόταν σε ποσοστό 12% μεσοσταθμικά. «Από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, οι αποδοχές μας έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60% συνολικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ζιγκόλης και συμπληρώνει, χωρίς να δείχνει καμία κατανόηση «ότι οι βουλευτικές αποζημιώσεις και οι αποδοχές άλλων πολιτειακών παραγόντων δεν μειώθηκαν ούτε κατά 10%». Η Κυβέρνηση χαρακτήρισε τους έλληνες δικαστές «προνομιούχο ελίτ του ελληνικού δημοσίου» και έτσι δικαιολόγησε κατά κάποιον τρόπο την δυσμενέστερη μεταχείρισή τους.

Πάντως ο Δημήτρης Ζιγκόλης και οι συνάδελφοί του δεν αισθάνονται καθόλου προνομιούχοι. Και τούτο διότι η άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος στην Ελλάδα, συνεπάγεται υψηλότατο φόρτο εργασίας, ατελείωτη εργασία στο σπίτι και σχέση με την ιδιωτική οικονομία ένα σχετικά σταθερό μισθολόγιο- όπως και πριν από την κρίση. Ο συνάδελφος Δ. Ζιγκόλης μας αναφέρει και άλλες επιβαρύνσεις που συνεπάγεται το δικαστικό λειτούργημα: «οι έλληνες δικαστές και εισαγγελείς χρηματοδοτούν με δικά τους χρήματα την πρόσβαση σε τράπεζες νομικών πληροφοριών και την δημιουργία βιβλιοθήκης, ακόμα και τις υπηρεσιακές τους μετακινήσεις. «Σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνουμε από την τσέπη μας και το χαρτί που απαιτείται στην υπηρεσία, ποσό που μπορεί να φτάσει και τα 200 ευρώ το μήνα» μας αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Δικαστηρίων, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν μπορούν να υπηρετήσουν στο τόπο καταγωγής τους. «Έτσι οι μεταθέσεις από τόπο σε τόπο γίνονται ο κανόνας» μας λέει ο Δημήτρης Ζιγκόλης, ο οποίος έχει μετατεθεί ο ίδιος πέντε φορές από τότε που διορίσθηκε, στο Λασίθι, στη Σάμο, στην Ξάνθη, στο Ηράκλειο, τη Λάρισα και την Κομοτηνή . Τα έξοδα των παραπάνω μετακινήσεων τα υπολογίζει ο ίδιος στο ποσό των 25.000 ευρώ. Ο Δημήτρης Ζιγκόλης μας πληροφορεί επίσης ότι «τέτοιες μεταθέσεις και μετακινήσεις αποφασίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, χωρίς προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερομένου. Ενδεχόμενες προσφυγές κατά αυτών των αποφάσεων είναι συνήθως μάταιες». Οι διαρκείς μεταθέσεις και υπηρεσιακές μετακινήσεις, έχουν ως αποτέλεσμα την σταδιακή απώλεια της επαφής με το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του εκάστοτε δικαστικού λειτουργού, και είναι δύσκολο να δημιουργήσει κάποιος μια νέα βάση ζωής σε ένα νέο τόπο υπηρεσίας.

«Απεργία» των δικαστών και εισαγγελέων

«Ενόψει της κακής οικονομικής κατάστασης της Χώρας, οι περισσότεροι συνάδελφοι έδειξαν κατανόηση στα πρώτα μέτρα λιτότητας» μας λέει ο κ. Δημήτριος Ζιγκόλης. Στις μισθολογικές περικοπές των ετών 2010 και 2011, οι έλληνες δικαστές, μέσω της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, απάντησαν με έγγραφες διαμαρτυρίες. Μάταια προσπάθησαν οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς να αποφύγουν τις μισθολογικές περικοπές με την πρόταση ισοδύναμων μέτρων. «Η Κυβέρνηση εντελώς αναίτια, επέλεξε την αντιπαράθεση με τους Δικαστές» μας λέει ο Δημήτρης Ζιγκόλης. Στην απεργία που ακολούθησε, όπου για 5 ώρες διακόπτονταν οι συνεδριάσεις καθημερινά, υπήρξε συμμετοχή πάνω από 90%. «Αν και η απεργία των Δικαστών απαγορεύεται, η αγανάκτηση των συναδέλφων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αναλάβαμε το ρίσκο μαζικών πειθαρχικών μέτρων και διώξεων. Αισθανόμασταν όμως ότι η συντεταγμένη Πολιτεία μας εγκατέλειπε κυριολεκτικά στην τύχη μας» μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ζιγκόλης. Κατά των μέτρων λιτότητας, σχεδόν όλοι οι έλληνες δικαστές έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Το περίφημο «3οΜνημόνιο» έχει προσβληθεί με ένδικο βοήθημα στο αρμόδιο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.

Κατάργηση οργανικών θέσεων στην επαρχία

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση οργανικών θέσεων των δικαστών, κυρίως σε Δικαστήρια της επαρχίας. Έτσι πολλοί δικαστές και εισαγγελείς θα αναγκασθούν παρά την θέλησή τους να μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με αφορμή τις περικοπές στα Σωφρονιστικά καταστήματα, ο Δημήτρης Ζιγκόλης εκφράζει φόβους για περισσότερες επιβαρύνσεις. Όπως μας λέει «το κατάστημα κράτησης στην Κομοτηνή έχει χωρητικότητα για 250 περίπου κρατούμενους, φιλοξενεί όμως πάνω από 400. Πριν από την κρίση στην κοντινή περιφέρεια των Σερρών, κατασκευάσθηκε ένα νέο κατάστημα κράτησης χωρητικότητας 400 περίπου κρατουμένων. Λόγω των περικοπών, καταργήθηκαν τα 2/3 των εκεί προβλεπόμενων οργανικών θέσεων. Έτσι το νέο Κατάστημα Κράτησης μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 120 κρατουμένους, αφού από τα τρία κτήρια του καταστήματος, τα δύο είναι άδεια».

Θυμός, ανασφάλεια και απογοήτευση…

Οι Έλληνες δικαστές βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κρίσης για τους Έλληνες. Πολλά από τα αίτια της κρίσης διερευνώνται ήδη από τα ελληνικά δικαστήρια και τις εισαγγελίες. Ο Δημήτρης Ζιγκόλης μας πληροφορεί για την εξαίρετη δουλειά που κάνουν οι Εισαγγελείς Εφετών Αθηνών, Γρηγόριος Πεπόνης και Ανδρέας Μουζακίτης. Από τις έρευνές τους έχουν ανακαλυφθεί πολλές περιπτώσεις συστηματικής φοροδιαφυγής, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος καθώς και παράτυπης χρηματοδότησης των κομμάτων. «Παρόλα αυτά οι συνάδελφοι αυτοί δέχονται επιθέσεις από τον τύπο» μας λέει ο Δημήτρης Ζιγκόλης. «Στον ελληνικό λαό κυριαρχούν αισθήματα θυμού, ανασφάλειας και αγανάκτησης. Πολλοί θεωρούν ότι η πολιτεία τους εγκαταλείπει στο έλεος του Θεού» λέει ο Δημήτρης Ζιγκόλης. Όπως μας λέει, οι Έλληνες δικαστές βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κρίσης στον ελληνικό πληθυσμό. Ο αριθμών των κλοπών και των ληστειών έχει αυξηθεί κατά 80%. Ο αριθμός των υποθέσεων που αφορούν πτωχεύσεις ή εξυγιάνσεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Άνοδο έχουν παρουσιάσει και τα κρούσματα βίας ιδίως της ενδοοικογενειακής, όπως και οι υποθέσεις που αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι οποίες έχουν κατακλύσει τα ειρηνοδικεία. Η κρίση έχει επηρεάσει τους συναδέλφους και σε προσωπικό επίπεδο. Ο Δημήτρης Ζιγκόλης, μας λέει ότι ξέρει την περίπτωση διαζευγμένου συναδέλφου του, στον οποίο λόγω της πληρωμής διατροφής για τα παιδιά του, δεν του απομένουν ίσως ούτε τα προς το ζην.

Παρόλο που οι περιστάσεις, είναι δύσκολες, ο Δημήτρης Ζιγκόλης και οι συνάδελφοί του, δεν παραβλέπουν και τις θετικές διαστάσεις του λειτουργήματός τους. «Είναι για μένα σημαντικό, να μπορώ να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι στην Ελλάδα απονέμεται ακόμη δικαιοσύνη», μας λέει.

Θα αποφάσιζε σήμερα ο Δημήτρης Ζιγκόλης να ξαναγίνει εισαγγελέας; «Μάλλον ναι» μας λέει.

Συνέντευξη με την Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου

Η Ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπάρχει από το 1958 και αριθμεί 2775 μέλη. Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτις, είναι πρόεδρος της Ένωσης από το 2012 και μας πληροφορεί για τον τρόπο με τον οποίο η Ένωση επιδιώκει την ικανοποίηση των παγίων αιτημάτων των ελλήνων δικαστών καθώς και των ζητημάτων που έχουν ως αφορμή την οικονομική κρίση.

– Ποια είναι τα αιτήματά σας προς την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την πολιτική της στον τομέα της Δικαιοσύνης;

Τα βασικά μας αιτήματα αφορούν: πρώτον την βελτίωση των αποδοχών των δικαστών, οι οποίες στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας έχουν περικοπεί σε ποσοστό 60%. Αυτές οι ιδιαίτερα υψηλές περικοπές των αποδοχών μας σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωής στην Ελλάδα, καθιστούν πρακτικά αδύνατη την αξιοπρεπή διαβίωση των ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων και θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους. Δεύτερον: οι κενές οργανικές θέσεις στο χώρο της δικαιοσύνης δημιουργούν φόρτο εργασίας για τους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς και κατ’ επέκταση σε καθυστέρηση ως προς την απονομή της δικαιοσύνης. Τρίτον, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Πολλά δικαστήρια, ιδιαίτερα στην επαρχία δεν έχουν καν σύνδεση στο διαδίκτυο.

-Ενόψει των μέτρων λιτότητας, τα οποία αφορούν και την Ελληνική Δικαιοσύνη, πως προβάλλετε τα αιτήματά των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων στους καθ’ ύλην αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες;

Είχαμε προτείνει στην Κυβέρνηση, οι οποίες μειώσεις των αποδοχών μας να μην υπερβαίνουν ένα ανεκτότερο όριο και μέτρο. Η Κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις μας. Έτσι οι αποδοχές μειώθηκαν σε ποσοστό 60% περίπου. Ήταν οι πλέον δραστικές περικοπές μισθών σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η στάση της Κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δικαστών. Επανειλημμένα εκφράσαμε, εγγράφως, τις διαμαρτυρίες μας. Πραγματοποιήσαμε κινητοποιήσεις, με την διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων για ορισμένες ώρες κάθε ημέρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι διαμαρτυρίες μας δεν εισακούσθηκαν. Τον Νοέμβριο του 2012, η Βουλή ψήφισε τελικά το τρίτο πακέτο μέτρων λιτότητας και μαζί τις σε ακραίο βαθμό περικοπές των αποδοχών μας. Έτσι οι καθαρές αποδοχές ενός πρωτοδιόριστου δικαστή, ανέρχονται στα 1300 ευρώ.

– Έχετε την εντύπωση ότι τα αιτήματά σας λαμβάνονται υπόψη στα σοβαρά;

Οι έντονες διαμαρτυρίες μας, έχουν θορυβήσει την Κυβέρνηση. Όπως πάντα δεν έχει δείξει καμία θετική διάθεση.

– Πως είναι το κλίμα στα Δικαστήρια και στις Εισαγγελίες;

Οι έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς είναι απογοητευμένοι από την μεταχείριση την οποία τους επιφύλαξε η Κυβέρνηση. Επικρατεί αγανάκτηση. Επικρατεί η άποψη ότι η Κυβέρνηση έχει μία στάση εχθρική προς τους δικαστές. Το κλίμα στη δικαιοσύνη είναι τεταμένο.

– Πως επιδρούν οι μειώσεις των αποδοχών και τα άλλα μέτρα λιτότητας στο ηθικό των συναδέλφων σας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι εξαιρετικά υψηλές περικοπές των αποδοχών των Δικαστών επιδρούν αρνητικά στο ηθικό τους και στην ετοιμότητά τους εν γένει. Πέρα από αυτό, οι περικοπές αυτές επιδρούν αρνητικά σε νομικούς με υψηλά προσόντα να εισέλθουν στο δικαστικό σώμα. Ενόψει του γεγονότος ότι στην Ελλάδα, οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς μετατίθενται συχνά από πόλη σε πόλη, και τα έξοδα αυτά δεν τους καταβάλλονται, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής, γίνεται αντιληπτό ότι καθίσταται δυσχερής η αξιοπρεπής διαβίωση για τους έλληνες δικαστές με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανεξαρτησία τους

– Εάν σκεφθείτε την κατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης μετά από τρία χρόνια, ποιες είναι οι προσδοκίες και οι φόβοι σας;

Όλοι οι Έλληνες θέλουμε και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι επιτέλους θα επανέλθει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι το 2013 θα είναι για μας ένα δύσκολο έτος. Η ανεργία και η ύφεση αυξάνονται, ενώ μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα συμβάλλουν και οι έλληνες δικαστές και εισαγγελείς προκειμένου να εισέλθει η Χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Εάν η Κυβέρνηση δεν επιτύχει τις απαιτούμενες βελτιώσεις, τότε τα πράγματα για την Ελληνική Δικαιοσύνη θα είναι σοβαρά.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη σε αριθμούς

4000 δικαστές και Εισαγγελείς.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 63 Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες Πρωτοδικών. 18 περίπου Εφετεία και ο Άρειος Πάγος ως ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Στα Εφετεία αλλά και στον Άρειο Πάγο υπάρχουν και οι αντίστοιχες Εισαγγελίες. Υπηρετούν περίπου 4000 δικαστές και περίπου 1000 εισαγγελείς. Στα τακτικά δικαστήρια στα οποία υπάγονται και εργατικές διαφορές (σημείωση δική μου: πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό).Υπάρχουν και διοικητικά δικαστήρια, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνταγματικό Δικαστήριο δεν υφίσταται. Για την συνταγματικότητα των νόμων αποφαίνονται τα δικαστήρια όλων των βαθμίδων. Εάν ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθούν διαφορετικά για την συνταγματικότητα ενός νόμου, τότε αποφαίνεται ένα «Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο» (σημείωση δική μου: άλλη μία ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία).

Ανέλιξη στο δικαστικό αξίωμα

Μετά από την περάτωση των νομικών σπουδών, κάθε έλληνας πολίτης μπορεί να συμμετέχει σε διαδικασία επιλογής που προκηρύσσεται συνήθως τον Ιούνιο κάθε έτους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις (αντιστοιχεί στην πρώτη κρατική εξέταση της Γερμανίας), ακολουθεί δωδεκάμηνη περίπου θεωρητική εκπαίδευση στην Εθνική Σχολή Δικαστών με εξιτήριες εξετάσεις. Ακολουθεί πρακτική εκπαίδευση περίπου έξι μηνών στα Δικαστήρια ή αντιστοίχως στις Εισαγγελίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μετά από επιτυχή συμμετοχή ακολουθεί ο διορισμός του υποψηφίου ως παρέδρου πρωτοδικείου ή εισαγγελίας.

Μισθολόγιο σύμφωνα με την «αρχή της αποζημίωσης»

Σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 2 του ελληνικού Συντάγματος, το μισθολόγιο των ελλήνων δικαστικών λειτουργών έχει μάλλον χαρακτήρα αποζημίωσης και δεν ακολουθείται, όπως στην Γερμανία η αρχή της διατροφής. Οι αποδοχές πρέπει να είναι ανάλογες με το δικαστικό λειτούργημα. Μαζί με το βασικό μισθό, οι έλληνες δικαστές λαμβάνουν και μία «ειδική αποζημίωση» ύψους περίπου 480 ευρώ για την δημιουργία και την συντήρηση της βιβλιοθήκης. Το ύψος των αποδοχών βρίσκεται σε συνάρτηση με τον βαθμό του εκάστοτε δικαστικού λειτουργού καθώς και με την αρχαιότητά του. Οικογενειακή παροχή δεν προβλέπεται. Έξοδα νοσηλείας και ασθένειας καταβάλλονται από το Κράτος. Οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς εργάζονται και είναι διαθέσιμοι για την υπηρεσία επί 24ώρου βάσεως. Τυπικά έχουν δικαίωμα άδειας 30 ημερών κάθε χρόνο. Υπάρχουν βέβαια και οι δικαστικές διακοπές. Αποχωρούν από την υπηρεσία στο 65ο έτος της ηλικίας τους (εφόσον έχουν και το βαθμό του εφέτη) ή στο 67ο έτος της ηλικίας τους εφόσον κατέχουν βαθμό ανώτερο από αυτόν του Εφέτη.

Κομοτηνή, 18-12-2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Δημήτριος Ζιγκόλης

Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης