Κοινή Ανακοίνωση Δικαστικών Ενώσεων για την Τρόϊκα

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αθήνα, 6-10-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη της Τρόϊκας στα Δικαστήρια, δηλώνουμε τα ακόλουθα:
Η θέση, που εξέφρασε η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ως προς την στάση των εκπροσώπων των Δικαστικών Ενώσεων, κατά την επίσκεψη της Τρόϊκας στο Πρωτοδικείο Αθήνας, υπήρξε, κατ’ επιεική χαρακτηρισμό, ατυχής και απαξιωτική κατά περιεχόμενο και ελλιπής ως προς την πληροφόρηση.
Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί είτε δια των εκπροσώπων τους είτε οι ίδιοι, ουδέποτε και σε ουδένα εκχώρησαν τα δικαιοδοτικά τους δικαιώματα και την κατοχυρωμένη συνταγματικά λειτουργική τους ανεξαρτησία. Συνεπώς, ανακοινώσεις τέτοιου ύφους και περιεχομένου, τις επιστρέφουν σε αυτούς, που με τόση ελευθεριότητα και έλλειψη μέτρου διατύπωσαν.
Η συνάντηση της Τρόϊκας, με εκπροσώπους Δικαστικής Ένωσης και του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου, αφορούσε θέματα ενημέρωσης αναφορικά με τη μηχανοργάνωση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την επιτάχυνση των δικών και δεν ήταν δυνατό ούτε επιτρεπτό να υπεισέλθουν σε ζητήματα που άπτονται της δικαιοδοτικής κρίσης των δικαστικών λειτουργών και του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους.
Ο διάλογος, η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων, είναι πάγια τακτική των Δικαστικών Ενώσεων, οι οποίες δεν διακατέχονται από ξενοφοβία και δεν κυριαρχούνται από ιδεοληψίες παλαιάς κοπής.
Η αποστροφή δε της ανακοίνωσης ότι οι εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων «επέδειξαν τον Ξένιο Δία στους επισκέπτες επιβραβευόμενοι από αυτούς με την προφανή εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο», είναι, τουλάχιστον, προσβλητική και ζητούμε την ανάκλησή της. Άλλωστε, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η αποστροφή αυτή αποτελεί εκφραστική εκτροπή του συντάκτη αυτής, η οποία δεν βρίσκει σύμφωνα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και, βέβαια, του Δικηγορικού κόσμου, ο οποίος δεν επιθυμεί την απομόνωση του μεγαλύτερου και ιστορικότερου επιστημονικού Συλλόγου της Χώρας.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν, είναι και θα είναι εγγυήτρια των ατομικών δικαιωμάτων και δεν χρειάζεται υποδείξεις και μάλιστα τέτοιου ύφους από οιονδήποτε.
Αν κάποιοι φοβούνται τον διάλογο και την επικοινωνία, είναι ζήτημα που τους αφορά και πρέπει αυτούς να προβληματίζει και σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό να μετασχηματίζουν τις φοβίες αυτές σε επίδειξη πνεύματος ανεξαρτησίας.
Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Χαράλαμπος Αθανασίου , Αρεοπαγίτης
Χρήστος Παπανικολάου, Πάρεδρος ΣτΕ
Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ. Εφετών Δ.Δ
Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ,Αντεισαγγελέας Εφετών, Πρόεδρος Ε.Ε.Ε.
Νικόλαος Αγγελάρας , Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, Νομική Σύμβουλος του Κράτους