ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr

Αθήνα, 03/11/2016

Αρ. Πρωτ.: 407

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

 

Κατά το διάστημα 15 έως 20 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικό η ετήσια σύνοδος της Διεθνούς Ενώσεως Δικαστών (IAJ) και των τεσσάρων περιφερειακών δικαστικών ενώσεων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των τεσσάρων θεματικών ομάδων εργασίας (studycommissions) και διεθνές συνέδριο με θέμα την διαφθορά στην δικαιοσύνη. Την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο. Την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Βαρβάρα Πάπαρη, Εφέτης και Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών-Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης.

 

Τις συνόδους τόσο της Διεθνούς Ενώσεως (IAJ) όσο και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EAJ) απασχόλησε η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου. Το Προεδρείο ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις διώξεις που υφίστανται οι δικαστές και εισαγγελείς στην Τουρκία και ειδικώτερα για τις απολύσεις 3.500 δικαστικών λειτουργών, την σύλληψη και φυλάκιση εκατοντάδων συναδέλφων, τις κατασχέσεις και δεσμεύσεις των περιουσιών τους και την διάλυση της τουρκικής δικαστικής ένωσης. Αποφασίσθηκε η έκδοση ψηφίσματος (το οποίο παρακάτω επισυνάπτεται στην αγγλική γλώσσα, αλλά και μεταφρασμένο στην ελληνική) και η αποστολή επιστολών στην τουρκική κυβέρνηση. Τέλος, έγιναν δεκτά τα αιτήματα εισδοχής των δικαστικών ενώσεων της Μαυριτανίας και του Σάο Τομέ, μετά από λεπτομερή ανάλυση των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες αυτές. Νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως (IAJ) εξελέγη ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EAJ)  Κριστόφ Ρενιάρ, Εφέτης, από την Γαλλία.

 

Στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EAJ), αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, χρηματοδοτούμενου από τις εθνικές ενώσεις, με σκοπό την ενίσχυση συναδέλφων και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν άδικες διώξεις από την εκτελεστική εξουσία, ενώ συντάχθηκε και εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του. Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EAJ) εξελέγη ο Ζοζέ Μανουέλ Ινγκρέζα Μάτος, από την Πορτογαλία.

 

Στο περιθώριο της Συνόδου η Ελληνική Αντιπροσωπεία εξέθεσε στους συναδέλφους την κατάσταση της Δικαιοσύνης της χώρας  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, λαμβάνοντας ισχυρές δεσμεύσεις υποστήριξης όταν και όποτε χρειαστεί.

 

Επιμέλεια: Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών.

Συνημμένο Αρχείο 1, Συνημμένο Αρχείο 2

43553454353453