Σχετικά με την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕνΔΕ της 19-9-2020, Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης, Μέλος ΔΣ ΕνΔΕ, Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Μέλος ΔΣ ΕνΔΕ

Σχετικά με την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕνΔΕ της 19-9-2020

                                                                                Αθήνα, 23-9-2020

Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕνΔΕ, της 19-9-2020, υπεβλήθη το με αριθμό πρωτοκόλλου 191/19-9-2020 αίτημα εκδόσεως ανακοίνωσης στήριξης συναδέλφων και καταδίκης κακόβουλων δημοσιευμάτων, καθώς κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 14ης και της 18ης του τρέχοντος μηνός, σε μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου υπήρξαν δημοσιεύματα προσβλητικά για την προσωπικότητα συναδέλφων, υποψηφίων στις πρόσφατες εκλογές της ΕνΔΕ, ενώ με έτερα δημοσιεύματα επιχειρήθηκε «δολοφονία χαρακτήρα» συναδέλφου, υποψηφίου για την θέση του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Παρά το ότι οι ενέργειες αυτές προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της και συνιστούν απόπειρα παρέμβασης ακόμα και στο θεσμό της αυτοδιοίκησης των Δικαστηρίων, ο πρόεδρος της ΕνΔΕ αρνήθηκε την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση με την πρόφαση ότι αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν μόνο η συγκρότηση προεδρείου. Επίσης, αρνήθηκε την έκδοση δελτίου τύπου, χωρίς να ερωτηθούν τα λοιπά μέλη του Γραφείου Τύπου και χωρίς να παράσχει οποιαδήποτε αιτιολόγηση. Ακολούθως, με αφορμή άρθρο του μέλους του δ.σ. κου Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη και την αποστολή του στους συναδέλφους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο πρόεδρος της ΕνΔΕ γνωστοποίησε στα μέλη του δ.σ. την απόφασή του να απαγορεύσει την αποστολή με newsletter, μέσω της ΕνΔΕ, των άρθρων και παρεμβάσεων των λοιπών μελών του δ.σ., δυνατότητα που διατηρείται μόνο για το προεδρείο.

Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή ένδειξη του τρόπου με τον οποίο ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται την λειτουργία της ΕνΔΕ και ταυτόχρονα γυρίζουν την Ένωση σε εποχές προ του 2016, όταν πετύχαμε την επί ίσοις όροις διακίνηση όλων των απόψεων, όλων των μελών της. Είναι βέβαιο ότι αυτού του είδους οι πρακτικές, που σκοπεύουν στην λογοκρισία και την φίμωση των μη αρεστών στον πρόεδρο, αποδοκιμάζονται από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και τελικά παράγουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.

 

  Δημήτριος Φούκας                          Ελευθερία Κώνστα

 

Πρόεδρος Πρωτοδικών                               Εφέτης

    Μέλος ΔΣ ΕνΔΕ                                 Μέλος ΔΣ ΕνΔΕ