Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ, Ακριβής Ερμίδου, Ειρηνοδίκη Αθηνών και Υπεύθυνης Διαχ. Οικον. της Ενδε

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΔΙ

                ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ

——————

Ακριβής Ερμίδου Ειρηνοδίκη Αθηνών και Υπεύθυνης Διαχ.Οικον.της Ενδε.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και αίσθημα συγκίνησης  υποδεχθήκαμε την κατάθεση στην Βουλή  την 11.5.2020 σχέδιου νόμου για την  ενσωμάτωση  στην Ελληνική Νομοθεσία  των Οδηγιών  2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ΕΕ, κλπ διατάξεων,  στο άρθρο 77 του οποίου προβλέπεται η Ιδρυση  Κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, που σε λίγες ημέρες θα αποτελεί νόμο του Κράτους. Ικανοποιείται με τον τρόπο αυτό ένα αίτημα της ΄Ενωσής μας , το οποίο, αν και   περιλαμβανόταν  συχνά στα προεκλογικά προγράμματα  των διαφόρων δικαστικών συνδικαλιστικών ομάδων, ωστόσο λίγο μετά το πέρας των αρχαιρεσιών  παρέμενε στην άκρη   για  άγνωστους λόγους , παρόλο που η ιδρυση της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών προβλεπόταν στο  άρθρο 45 του ν.  3689/2008 από το έτος 2008. Θεωρώ ότι η προχθεσινή εξέλιξη αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών που κατέβαλε  στην πράξη το Προεδρείο.

Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας  στο Δ.Σ  κατά το μήνα Ιούλιο  2016, θέσαμε προς το Υπουργείο σαν  κύριο  αίτημά μας  την δημιουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Ε.Σ.ΔΙ, και ξεκίνησε ένας προσωπικός αγώνας  για την υλοποίηση του στόχου αυτού.  Για πρώτη επίσης φορά στο  δημόσιο διάλογο και συγκεκριμένα  την 11.7.2016 στην παράστασή μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής  όπου προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την μείωση της 6μηνης  άσκησης των δοκίμων Ειρηνοδικών  σε 2μηνη, αναφέραμε ότι δεν επιθυμούσαμε την οποιαδήποτε τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του ΚΟΔΚΔΛ μέχρι να  μεταβληθεί το θεσμικό πλαίσιο διορισμού και εκπαίδευσης των Ειρηνοδικών. Στην συνέχεια με την αμέριστη  συμπαράσταση του τότε Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γ.Σάρλη , ο οποίος είχε αντιληφθεί την ανάγκη της  μεγάλης αυτής θεσμικής μεταβολής,  συστήθηκε  ομάδα εργασίας  με την υπ΄αριθμ 84709/φ.323/4.12.2018 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΦΕΚ τ. ΥΟΔΔ 728/2018), για τη σύνταξη σχεδίου  ΠΔ δυνάμει του  άρθρο 45 του ν.  3689/2008 υπό την προεδρία του τότε Δ/ντη της ΕΣΔΙ και Αντιπροέδρου ΑΠ κ. Δημ. Κράνη, στην οποία συμμετείχα ως μέλος και η οποία  ολοκλήρωσε τις εργασίες  της  και παρέδωσε  στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αντίστοιχο σχέδιο Π.Δ.  την 1.2.2019. Στην αιτιολογική έκθεση που συντάχθηκε τότε  και με    συμβολή  της ΄Ενωσης, τονίσθηκε  η σημαντική αύξηση   των  καθηκόντων των Ειρηνοδικών   καθώς και ότι η δικαστηριακή ύλη που αναλογεί στους Ειρηνοδίκες είναι αντίστοιχης δυσκολίας με αυτήν της ύλης των λοιπών πολιτικών – ποινικών δικαστών. Κρίθηκε  πλέον  αναγκαία η μεταβολή του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού  για τον διορισμό τους και η παροχή σε αυτούς εξειδικευμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τους  λοιπούς  πολιτικούς – ποινικούς δικαστές, προκειμένου να  μπορούν να ανταποκριθούν  ευχερέστερα στο δύσκολο έργο τους», αιτιολογία που με χαρά είδαμε  να αποτελεί την εισηγητική έκθεση του νέου νόμου.

Μετά την  αλλαγή  της κυβέρνησης  τον Ιούλιο  2019, θέσαμε ως Ένωση εκ νέου και μετ΄επιτάσεως  στο νέο Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Τσιάρα, στο Γ.Γ. κ. Αλεξανδρή και στον  κ. Υφυπουργό πλέον κ.Κράνη  ως άμεσης προτεραιότητας, το θέμα της  ολοκλήρωσης  των σχετικών διαδικασιών ώστε να γίνει εφικτό να εφαρμοσθεί το νέο νομοθετικό καθεστώς απο το τρέχον έτος. Με το ιδιαίτερο πλέον ενδιαφέρον του  Υφυπουργού    κ.Κράνη που απο την πρώτη στιγμή έδειξε την εμπιστοσύνη του στην αξία των Ειρηνοδικών, ολοκληρώθηκαν οι σχετικές  διαδικασίες αφού προηγουμένως ,για λόγους νομοτεχνικούς, επιλέχθηκε  αντί της  έκδοσης  Π.Δ. ,η οδός της  τροποποίησης του  ίδιου του νόμου της ΕΣΔΙ – 3689/2008 – και η συμπερίληψη όλων των αναγκαίων τροποποιήσεων για την Ίδρυση της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών  που σε λίγες ημέρες θα είναι πλέον γεγονός και θα αποτελέσει την απαρχή θεσμικών μεταβολών του κλάδου μας αναγκαίων  από ετών, που  μόνο όταν τις πιστέψει κανείς μπορεί να υλοποιηθούν. .