44t5t5457755t45t44

Επικήδειος λόγος στη μνήμη του Καθηγητή Στέφανου Παύλου από το μέλος της Ένωσης μας Θεόδωρο Σακελλαρόπουλο, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά

                      ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

 

Ο νομικός κόσμος της χώρας, φτωχότερος πλέον,  θρηνεί την απώλεια του Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Στέφανου Παύλου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή  στις 26-7-2022, σε ηλικία 60 ετών.

Άριστος   Καθηγητής και Δικηγόρος, προσηνής και σεμνός  άνθρωπος, έχαιρε του σεβασμού και της αγάπης τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και του κοινωνικού του περιγύρου.

Είχα την τύχη να  γνωρίσω τον αείμνηστο Καθηγητή κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Ποινικό Δίκαιο (2011-2013) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Μολονότι έχει παρέλθει σχεδόν μία δεκαετία από την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών, είναι εντυπωμένες ακόμα στην μνήμη μου οι ενδιαφέρουσες παραδόσεις  των ενοτήτων του μεταπτυχιακού και οι συζητήσεις με αυτόν γύρω από τις διάφορες προβληματικές, στο αμφιθέατρο της Νομικής. Συγκινημένος, φέρνω στον νου μου τον χαμογελαστό Καθηγητή, ο οποίος μας έδιδε τον λόγο κατά τη διάρκεια των παραδόσεων, ενώ στα διαλείμματα συζητούσε σαν φίλος μαζί μας. Έκτοτε διατηρήσαμε επαφές, οι οποίες,  μάλιστα, έγιναν πυκνότερες μετά την θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα και του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς συζητούσαμε τα τιθέμενα εκάστοτε στην πράξη ζητήματα.

Προικισμένος με πλούσια επιστημονική κατάρτιση, συνδύαζε άριστα την θεωρία και την πράξη του Ποινικού Δικαίου, καθώς ο ίδιος υπηρέτησε επί δεκαετίες την ενεργό και μάχιμη δικηγορία, με αποτέλεσμα το μάθημα να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους φοιτητές.  Ένα άλλο επίσης προτέρημα του αειμνήστου Καθηγητή, το οποίο προσείλκυε τους φοιτητές του,  ήταν το  ότι  απέφευγε τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο τις μακροπερίοδες και επιτηδευμένες εκφράσεις και ο λόγος του, πάντοτε λιτός,  κατανοητός και περιεκτικός,  επικεντρωνόταν στο εκάστοτε υπό συζήτηση θέμα χωρίς πλατειασμούς και άσκοπες αναφορές.

Ο Καθηγητής Στέφανος Παύλου έφυγε πρόωρα από την ζωή αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα λείψει από την οικογένειά του, τους συναδέλφους του, τους φοιτητές του.  Θα λείψει από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, τις αίθουσες των Δικαστηρίων, τα συνέδρια, τις νομικές συζητήσεις. Θα   λείψουν οι γνώσεις του, οι πάντοτε εύστοχες παρατηρήσεις του, αυτά τα οποία είχε ακόμα να προσφέρει.  Όμως αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο που θα φωτίζει τις νέες γενιές των νομικών.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η μνήμη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΔΗΜ.   ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

                      ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ  ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ  ΠΕΙΡΑΙΑ