44t5t5457755t45t44

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ε.τ. ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΜΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ε.τ.

Την  Κυριακή 10 / 07 / 2022 απεβίωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Μιχαήλ Ντούμας του Κωνσταντίνου.  Ετών 88

 

Είχε τη δύσκολη “ανηφορική” πορεία που είχαν πολλοί της γενιάς του και ιδίως οι προερχόμενοι από την επαρχία.  Ήταν ο έκτος και τελευταίος γιος της οκταμελούς πατρικής του οικογένειας.  Ο πατέρας του ήταν κτίστης (άριστος τεχνίτης κατοικιών).

Ο Μιχαήλ Ντούμας γεννήθηκε στις 18 / 06 / 1934 στο χωριό Κρυσταλλοπηγή (τότε ονομασία: Σέλλιανη) Θεσπρωτίας (επαρχία Σουλίου).

Τον Σεπτέμβριο του 1955 δίνει εξετάσεις στην Παιδαγωγική Ακαδημία και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους στη Νομική Θεσσαλονίκης.  Τις έβρισκε ενδιαφέρουσες και τις δύο Σχολές και σε όποια από τις δύο και αν πετύχαινε θα ήταν ευχαριστημένος.  Τελικά πέτυχε και στις δύο!

Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης το 1957 και εν συνεχεία κατατάχθηκε στο Στρατό, από τον οποίο και απολύθηκε το 1959, οπότε και εγγράφεται στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης.  Παράλληλα, με τη συνέχιση των σπουδών στη Νομική, το 1961 διορίζεται ως δάσκαλος.

Ιούνιο του 1964 ορκίζεται ως πτυχιούχος της Νομικής και τον Οκτώβριο του 1964 εγγράφεται ως Ασκούμενος Δικηγόρος, ενώ το 1967 ορκίστηκε ως Δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Άσκησε τη δικηγορία μέχρι το 1969.  Στα τέλη του 1968 προκηρύχθηκε Διαγωνισμός Εμμίσθων Παρέδρων (Δικαστών) στον οποίο συμμετείχε και πέτυχε.  Στις 27 / 02 / 1969 ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία ως Έμμισθος Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Το Νοέμβριο του 1969 προάγεται σε Πρωτοδίκη και μετατίθεται στην Καβάλα.

Τον Ιούνιο του 1975, κατόπιν αιτήσεώς του, μετατίθεται στη Θεσσαλονίκη.

Το 1981 προάγεται σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1984 σε Εφέτη και το 1998 σε Πρόεδρο Εφετών.  Η υπηρεσία του λήγει λόγω συνταξιοδότησης στις 30 / 06 / 2001.

Μετά από τη μετάθεσή του από την Καβάλα, εξάντλησε όλη την ιεραρχία στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που ήταν σπάνιο.

Ως Πρόεδρος Εφετών μέχρι 30 / 06 / 2001 συμμετείχε – πλην άλλων – σε Εξεταστική Επιτροπή στον Άρειο Πάγο.

Από το 1998 έως το 2004 δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστών (συνέχισε δηλαδή και ως μη εν ενεργεία δικαστής το έργο του διδάσκοντος  στη Σχολή Δικαστών).  Του το είχε ζητήσει ιδιαίτερα τιμητικά, ο έγκριτος Δικαστής, τότε, Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Κρουσταλλάκης.

Έλαβε μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Ντούμα το γένος Βασιλείου και Λευκοθέας Κατσάνη, από την Άθυτο Χαλκιδικής, σήμερα συνταξιούχος Διευθύντρια του (τότε) Δημοσίου Ταμείου.

Απέκτησε δύο τέκνα, τον Κωνσταντίνο Ντούμα, Δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω και τη Λευκοθέα Ντούμα Καθηγήτρια Φιλόλογο.

Με όση αντικειμενικότητα μπορώ να διαθέτω(ο γράφων, γιος του εκλιπόντος) προσθέτω, με βάση την προσωπική μου γνώση αλλά και όσα άκουγα από τρίτους (νομικούς-δικαστές-δικηγόρους- και μη), ότι ο Μιχαήλ Ντούμας διέθετε ως δικαστής σθένος και επάρκεια νομικής κατάρτισης.

Ως προς το σθένος ενδεικτικά αναφέρω ότι αποτέλεσε μέλος της σύνθεσης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας, το οποίο είχε κρίνει ότι το τότε σύμβολο της δικτατορίας (φοίνικας κλπ.) δεν αποτελούσε εθνικό σύμβολο, όπως τότε είχε θεσπιστεί με διάταξη, και αθώωσε κατηγορούμενο για προσβολή εθνικού συμβόλου ο οποίος είχε σκίσει σχετική αφίσα του δικτατορικού καθεστώτος.

Ως προς την επάρκεια των νομικών γνώσεων επισημαίνω ότι υπήρξαν αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία προήδρευε και τα οποία άνοιξαν το δρόμο ακόμα και για νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες για τη θεραπεία κοινωνικών αναγκών αλλά δεν είχαν ακόμη θεσπιστεί αντίστοιχες ρητές διατάξεις (έτσι έγινε π.χ. με την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αρχική θέσπιση του νυν άρθρου 370 Α ΠΚ).

Πρωτίστως, ήταν δικαστής ουσιαστικός.  Η δικαιοσύνη είναι (οφείλει να είναι) ουσιαστική και όχι τυπολατρική.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧ. ΝΤΟΥΜΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ