ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΗΣ INTERAMERICAN – Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αθήνα, 6-7-2020
Αρ. Πρωτ. 319

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΗΣ INTERAMERICAN – Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2020

   Από το έτος 1985-1986 η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει συνάψει με την ασφαλιστική εταιρεία INTERAMERICAN ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας για τα μέλη της. Κατά την έναρξη του εν λόγω ασφαλιστήριου συμβολαίου μόνο η Ένωση μας αριθμούσε περί τα 900 συμμετέχοντα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο μέλη χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των ασφαλισμένων μελών των οικογενειών.

   Ωστόσο, μετά από 35 περίπου χρόνια διάρκειας του συμβολαίου αυτού, παρατηρήθηκε μία κάθετη πτωτική πορεία με αποτέλεσμα  τα συμμετέχοντα στο συμβόλαιο σήμερα μέλη να ανέρχονται: σε μόλις 129 σε ότι αφορά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε 4 από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε 44 σε ότι αφορά την Ένωση Εισαγγελέων, σε 34 σε ότι αφορά την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, σε 6 από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε 2 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε 8 Δικαστικούς Υπαλλήλους και σε 41 επίσης νέα μέλη όλων των Δικαστικών Ενώσεων (σύνολο συμμετεχόντων μελών 268), ενώ το σύνολο των ασφαλιζόμενων μελών οικογενειών ανέρχεται σε 191.

   Το συμβόλαιο, σύμφωνα με στοιχεία, που προσκόμισε η εταιρεία INTERAMERICAN, εμφάνισε ζημιογόνα αποτελέσματα κατά το έτος 2019 – 2020 και η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία με το από 15-6-2020 έγγραφο της τόσο προς την ΕνΔΕ όσο και προς την Ε.Ε.Ε. ζητεί την αύξηση του ετήσιου ασφαλίστρου σε ποσοστό της τάξεως του 17%. Σημειώνεται ότι για μία τετραμελή οικογένεια το ασφάλιστρο σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 90 ευρώ μηνιαίως περίπου. Ωστόσο θα πρέπει συγχρόνως να αναζητηθούν και οι λόγοι, που έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό συναδέλφων στην έξοδο από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η πρόταση, που υποβάλαμε από κοινού με την Ένωση Εισαγγελέων ήταν η ανανέωση, καταρχήν, του συμβολαίου με τους ίδιους μέχρι σήμερα όρους και συμφωνίες (που συνεχίζεται) και το ζήτημα θα επανεξετασθεί αμέσως μετά τις αρχαιρεσίες της Ενώσεως και από κοινού με όλες τις Δικαστικές Ενώσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

   Τα θέματα της ασφάλισης συνιστούν κεφαλαιώδους και ζωτικής σημασίας ζητήματα και θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα επεξεργασίας για τη νέα Διοίκηση, που θα προκύψει μετά τις αρχαιρεσίες και που επιβάλλεται να αχθούν προς συζήτηση και ενώπιον της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως της ΕνΔΕ.

   Σκοπό μας αποτελεί η εξεύρεση λύσεων, που θα εξασφαλίζουν ποιοτική και ουσιαστική παροχή υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας.