Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ. ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ 9 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Αθήνα, 14-05-2020
Αρ.Πρωτ.:220

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.
ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ 9 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

       Είναι η τρίτη φορά που το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εισάγει στο ΔΣ το θέμα του καθορισμού της ημερομηνίας διεξαγωγής αρχαιρεσιών. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Καταστατικό οι αρχαιρεσίες γίνονται κάθε δεύτερο Μάϊο ή Ιούνιο. Τις προηγούμενες δύο φορές δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου και στις 27 Φεβρουαρίου (πριν την εμφάνιση της πανδημίας) η πλειοψηφία των 9 μελών αρνήθηκε με το πρόσχημα της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου. Σήμερα αρνήθηκε με το πρόσχημα του κορωνοϊού. Για το εάν η πανδημία λειτούργησε και σ’ αυτήν την περίπτωση ως πρόσχημα ή είναι βάσιμη η ανησυχία τους, θέτουμε στην κρίση των συναδέλφων τα παρακάτω: Πρώτο και κύριο μέλημα του Προεδρείου ήταν η διασφάλιση της υγείας των συναδέλφων που θα κληθούν να ψηφίσουν. Για το λόγο αυτό απευθύναμε εγκαίρως (στις 4-5-2020) αίτημα προς τον Ε.Ο.Δ.Υ. υποβάλλοντας σχέδιο ψηφοφορίας και ζητώντας τη θέση και τις παρατηρήσεις του. Στο σχέδιο αυτό προτείναμε μεταξύ άλλων η εκλογική διαδικασία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να γίνει σε χωριστά εκλογικά τμήματα ανάλογα με το επώνυμο του κάθε ψηφοφόρου, ώστε να μην δημιουργείται επικίνδυνος συνωστισμός και αφού τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Πραγματικά ο Ε.Ο.Δ.Υ. απάντησε στις 11-5-2020 στο αίτημά μας συμπληρώνοντας το σχέδιό μας με παρατηρήσεις ως προς την ενδεδειγμένη διαδικασία ψηφοφορίας. Με τις διαδικασίες που πρότεινε ο Ε.Ο.Δ.Υ. θα συμμορφωθούμε απόλυτα όπως δηλώσαμε στο ΔΣ. Προτείναμε ως Προεδρείο τη διενέργεια των αρχαιρεσιών τις τελευταίες δύο Κυριακές του Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο θα λειτουργούν κανονικά όλα τα ακροατήρια στα Δικαστήρια, θα έχουν γίνει ήδη οι Ολομέλειες των Δικαστηρίων για τα τμήματα διακοπών και η κοινωνική ζωή θα επανέλθει σε μια ομαλότητα. Εναλλακτικά προτείναμε τις δύο πρώτες Κυριακές του Ιουλίου. Τα 9 μέλη του ΔΣ (Λυμπερόπουλος, Σαλάτας, Στενιώτη, Νάστας, Βουλγαρίδης, Βεργώνης, Φούκας, Κομπολίτης, Κώνστααρνήθηκαν και πάλι να συμμορφωθούν με τις καταστατικές επιταγές και να ορίσουν ημερομηνία αρχαιρεσιών ακόμα και με την τήρηση των υποδείξεων του Ε.Ο.Δ.Υ. Με ποια υποκειμενικά κριτήρια αμφισβήτησαν τη θέση του αρμόδιου επιστημονικού φορέα είναι ένα κεφαλαιώδες ερώτημα χωρίς λογική απάντηση.  Είχαν μάλιστα το θράσος να ζητήσουν άμεσα την παράδοση «των κλειδιών» της Ένωσης.

    Η πραγματική αιτία, τα κίνητρα και οι στοχεύσεις αποτελούν την ουσία του ζητήματος. Πρώτη παρατήρηση συνεπώς είναι ότι τα 9 μέλη του ΔΣ δεν θέλουν με κανέναν τρόπο την διενέργεια εκλογών  προκειμένου να μην τεθούν στην κρίση των συναδέλφων τους. Οι διαφορετικές δικαιολογίες που κάθε φορά εφευρίσκονται είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς τους. Προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, όπως θα αναλυθούν παρακάτω, δεν έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό. Η περιφρόνηση της θεμελιώδους δημοκρατικής αρχής των ελεύθερων εκλογών σε ένα συλλογικό όργανο, η βάναυση και απροκάλυπτη καταστρατήγηση του Καταστατικού αποτελούν πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολυετή ιστορία της Ένωσης, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας. Η επονείδιστη και προειλημμένη απόφασή τους είναι αποκρουστέα για έναν ακόμα λόγο. Οι δικαστικές ενώσεις δεν είναι απλά συνδικαλιστικά σωματεία. Έχουν συνταγματική κατοχύρωση και αναγνώριση (άρθρο 89 παρ. 5 Συντάγματος). Η ευλαβική τήρηση όλων των κανόνων της δημοκρατίας σε όργανα που η λειτουργία τους προβλέπεται από τον θεμελιώδη Νόμο του Κράτους οφείλει να γίνεται με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και τελεί υπό την εγγύηση του ίδιου του Δικαστικού Σώματος. Παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις από τους δημοκρατικούς κανόνες υπό οποιοδήποτε πρόσχημα σκοπιμότητας δεν θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές από κανέναν δημοκρατικό πολίτη.

      Ομολόγησαν δημόσια και χωρίς καμία αιδώ ότι στόχος τους είναι να παρέλθει η 31η Μαΐου χωρίς μέχρι τότε να προκηρυχθούν εκλογές και στη συνέχεια να προσφύγουν στα Δικαστήρια για διορισμό προσωρινής διοίκησης, ελπίζοντας στην ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου και με ευρύτατη αποδοχή σημερινού Προεδρείου και στη συγκρότηση ενός εντελώς διαφορετικού που θα απαρτίζεται από τους ίδιους. Στοχεύουν με άλλα λόγια στην πραξικοπηματική κατάληψη της διοίκησης της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσηςΤα ονόματά τους θα γραφούν με τα μελανότερα γράμματα στην Ιστορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι σχεδιασμοί τους είναι τόσο προβλέψιμοι ώστε κατά την συζήτηση του σημερινού ΔΣ δεν θέλησαν να δεσμευτούν για ημερομηνία εκλογών ούτε για τον Ιούλιο, ούτε για τον Σεπτέμβριο, αλλά επανέλαβαν αμήχανα ότι θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα τον Οκτώβριο! Η «προσωρινή διοίκηση» θα μπορεί εύκολα να μεταβληθεί σε «μόνιμη» με την επίκληση νέου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο και την μη ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών για την διενέργεια αρχαιρεσιών.  Τέτοια περιφρόνηση στην βούληση του Δικαστικού Σώματος, τέτοιος πρωτόγνωρος αμοραλισμός!

     Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο ζήτημα αυτό; Η Ένωσή μας μαζί με τα ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του ΝΣΚ, των οποίων οι θητείες έληξαν ή λήγουν άμεσα,  υπέβαλε δύο φορές αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (στις 9 Απριλίου και στις 4 Μαΐου) για παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων μέχρι να αποφασιστεί η διενέργεια αρχαιρεσιών. Το Υπουργείο, το οποίο παρέτεινε με διάφορες ΠΝΠ και Νόμους τη θητεία συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, αθλητικών σωματείων και ενώσεων, αγροτικών συνεταιρισμών, προμηθευτικών και φαρμακευτικών συνεταιρισμών κ.α.,  απέστειλε σήμερα (τέτοια σύμπτωση !) έγγραφο στην Ένωση με το οποίο αρνείται να παρατείνει τις θητείες των ΔΣ μέχρι την ημέρα που θα διενεργηθούν εκλογές. Στρώνει δηλαδή το χαλί στους σχεδιασμούς των 9 μελών του ΔΣ προκειμένου να ανατρέψουν τη νόμιμη διοίκηση της Ένωσής μας.

     Το Προεδρείο της Ένωσης εργάστηκε και εργάζεται με μοναδική επιδίωξη την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας στην πράξη, την κριτική νομοθετημάτων που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές, τη διασφάλιση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των συναδέλφων. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάστηκε να έρθουμε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με την εκτελεστική εξουσία, όποια κι’ αν ήταν αυτή. Θυμίζουμε ενδεικτικά τις θέσεις μας για την ιδιωτική διαμεσολάβηση, για την φαλκίδευση του δικαιώματος της απεργίας,   για το σχέδιο νόμου που θέτει ασφυκτικούς περιορισμούς στο δικαίωμα της συνάθροισης, για τις πολιτικές παρεμβάσεις και υποδείξεις σε δικαστές και εισαγγελείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, για την ανακατανομή θέσεων στα Εφετεία της Χώρας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό στις Εισαγγελίες Εφετών, για τη μείωση των δικαστικών διακοπών και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει. Η κριτική που ασκούμε είναι τις περισσότερες φορές ενοχλητική για τους Υπουργούς Δικαιοσύνης. Θεωρούμε όμως ότι είναι αναγκαία και ανταποκρίνεται στο ρόλο μας.

    Κάποιοι έχουν προφανώς άλλες προτεραιότητες και το έχουν αποδείξει με τρόπο εμφατικό σε πολλές περιπτώσεις. Να γίνουν οι αρεστοί, οι χρήσιμοι, οι βολικοί. Στους αρνητικούς σχεδιασμούς για τη Δικαιοσύνη που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων και θα ξεδιπλώνονται σταδιακά, βολεύει στην Κυβέρνηση μία Ένωση συναινετική και πρόθυμη να «αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της συγκυρίας». Μία Ένωση που αρχικά θα θεωρεί ως «σενάριο συνομωσίας» τη μείωση των δικαστικών διακοπών και λίγο μετά θα την δικαιολογεί ως προσωρινό μέτρο. Μία Ένωση που δεν θα «βλέπει» καμία πολιτική παρέμβαση στις υποδείξεις Υπουργών προς τους Εισαγγελείς να δοθεί διαφορετικός χαρακτηρισμός στις ασκούμενες ποινικές διώξεις. Μία Ένωση που θα χειροκροτεί την κυβερνητική απόφαση για ανακατανομή οργανικών θέσεων στα Εφετεία την ίδια στιγμή που η Γενική της Συνέλευση, το ανώτατο συλλογικό όργανο, θα απέρριπτε με ποσοστό περίπου 80% ένα τέτοιο νομοθετικό μέτρο. Ο τρόπος διοίκησης της Ένωσης (με εκλογές ή και χωρίς αυτές αν δεν συμφέρουν) είναι μάλλον αδιάφορος αρκεί να βγει το αποτέλεσμα και οι κατάλληλοι συσχετισμοί.

    Συνάδελφοι, στην προοπτική που εξυφαίνεται για μια Ένωση χειραγωγημένη και πλήρως υποταγμένη στη βούληση της κρατικής εξουσίας, στους σχεδιασμούς για κατάργηση της Δημοκρατίας και των εκλογών, στα σενάρια ανατροπής της εκλεγμένης διοίκησης, ανάχωμα είστε μόνο εσείς. Από τη μεταπολίτευση και μετά είναι η πρώτη φορά που απειλείται ευθέως η Δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό. Ο αντίπαλος δεν είναι αόρατος. Φωλιάζει στους κόλπους του Δικαστικού Σώματος και γιγαντώνεται με την αδιαφορία και την επιλογή των  «ίσων αποστάσεων». Βρίσκει φίλους και συμμάχους. Αναλαμβάνουμε πλέον την κοινοποίηση  αυτής της πρωτοφανούς πρόκλησης σε όλα τα πολιτικά κόμματα του τόπου.  Σε όλα τα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης. Η φωνή Δικαστών και Εισαγγελέων πρέπει να ακουστεί δυνατά στην κοινωνία: Καμία πλέον ανοχή σε τέτοια διαβρωτικά φαινόμενα. Ανεξάρτητες Δικαστικές Ενώσεις. Πλήρης σεβασμός των δημοκρατικών αρχών και των καταστατικών επιταγών. Πανδικαστικό αίτημα η άμεση προκήρυξη αρχαιρεσιών.

234234234