sevastidis-1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Χριστόφορος Σεβαστίδης: «Θα επιδιώξουμε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ απο dikastiko.gr

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μιλάει στο dikastiko.gr για τις προτεραιότητές του στην ηγεσία του Σώματος και για το αίτημα της ΕνΔΕ για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο. Πώς κρίνει τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ανήλικης παραβατικότητας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, μιλάει στο dikastiko.gr για τις προτεραιότητές του στην ηγεσία της ΕνΔΕ, για ακόμη μία θητεία, αλλά και για το αίτημα της Ένωσης για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. «Θα επιδιώξουμε αυτή τη φορά να υιοθετηθούν από όλα τα πολιτικά κόμματα οι θέσεις μας για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων», τονίζει. Πώς κρίνει τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ανήλικης παραβατικότητας και τι θα συμβούλευε τους υποψηφίους για τη Νομική Σχολή.
Συνέντευξη Χριστόφορου Σεβαστίδη
– Κύριε Σεβαστίδη, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε ακόμη μία θητεία σας στην ηγεσία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων;

Τον Μάιο αναλάβαμε τη διοίκηση της Ένωσης μέσα σε μια ταραγμένη περίοδο για το Δικαστικό Σώμα. Η διαδικασία της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας επέφερε ισχυρούς κλυδωνισμούς και διατάραξε τις ισορροπίες. Επιχειρούμε σταδιακά να επαναφέρουμε την ομαλότητα και τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Μπροστά μας θα έχουμε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Θα επιδιώξουμε αυτή τη φορά να υιοθετηθούν από όλα τα πολιτικά κόμματα οι θέσεις μας για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε σχεδιασμούς αρνητικούς όχι μόνο για τους Δικαστικούς Λειτουργούς αλλά έμμεσα για όλους τους εργαζόμενους, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία συζήτησης σε επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης η αλλαγή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και επιδιώκουμε με την παρουσία μας στην επιτροπή να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας, οι οποίες απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων συναδέλφων μας και οδηγούν σε πνευματική εξουθένωση.

– Πρόσφατα υποβάλατε αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο. Η κίνηση αυτή της ΕνΔΕ έρχεται μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ, όπου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, παρουσιάστηκαν στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση πολλών κοινωνικών ομάδων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, χωρίς όμως να διαταράσσονται οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας όπως ορίζονται από το νέο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο. Πιστεύετε ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για επαναφορά των «δώρων» στον δημόσιο τομέα;

Ο 13ος και 14ος μισθός έχουν ιστορία 100 ετών στη χώρα μας. Καταβάλλονταν από τους εργοδότες, είτε Δημόσιο είτε ιδιώτες, μέσα σε περιόδους ταραγμένες πολιτικά και οικονομικά. Αντιπροσωπεύουν τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων και δεν χαρίστηκαν από κανέναν. Ανεστάλη η καταβολή τους στον δημόσιο τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης των αρχών της περασμένης δεκαετίας. Στον ιδιωτικό τομέα ευτυχώς εξακολουθούν να καταβάλλονται και με τον τρόπο αυτό δεν αποτελούν μια ιστορική ανάμνηση αλλά υπαρκτή πραγματικότητα.

Σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που βυθίστηκαν επίσης σε μια οικονομική περιδίνηση αντίστοιχη της Ελλάδας, η αναστολή καταβολής των «Δώρων» διήρκεσε μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια επανήλθαν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση πλέον μετά την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια, να παρακρατά το Δημόσιο, τμήμα των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5%, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ και θα επιδιώξουμε περαιτέρω συναντήσεις με πολιτικά κόμματα το επόμενο διάστημα. Εκκρεμεί το αίτημα συνάντησης που υποβάλαμε στον Υπουργό Οικονομικών.

– Για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, έχει προαναγγείλει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών κυρίως για τους γονείς. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι τι συνιστά επιμελή εποπτεία ανηλίκου και ποια θα είναι η μονάδα μέτρησής της από τους δικαστές. Γονείς που δουλεύουν διπλοβάρδια για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους παραμελούν τα παιδιά τους;

Θεωρούμε πολλές από τις αλλαγές που εξαγγέλθηκαν ιδιαίτερα προβληματικές και ταυτόχρονα ατελέσφορες. Κινούνται στη λογική του εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης ενώ η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν μειώνει τα ποσοστά εγκληματικότητας. Πάρτε για παράδειγμα την αυστηροποίηση του άρθρου του ΠΚ για τον εμπρησμό. Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν περιορίστηκαν τα φαινόμενα αλλά είχαμε τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα.

Η πολιτεία αντί να λάβει μέτρα που συνεπάγονται οικονομικό κόστος ώστε να περιορίσει τα κοινωνικά αίτια που δημιουργούν την εγκληματικότητα, επαναφέρει ανέξοδα τη Θατσερική λογική της δεκαετίας του 1980 για αυστηρή καταστολή, αύξηση του αριθμού των κρατουμένων και των καταδικαστικών αποφάσεων και υποκατάσταση της σωφρονιστικής πολιτικής από μια πολιτική «αχρήστευσης» του δράστη.

Η κρατική ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα μεταφέρεται στις πλάτες των γονιών με την απειλή επιβολής ποινικών κυρώσεων.

– Στις 23 και 24 Νοεμβρίου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διεξαγάγει διήμερο συνέδριο με θέμα «Αντεγκληματική Πολιτική, Ποινική Νομοθεσία και Δικαιοσύνη», με τη συμμετοχή διακεκριμένων δικαστικών λειτουργών και καθηγητών Πανεπιστημίου. Τι προσδοκάτε από το συνέδριο;

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας η Ένωσή μας διοργανώνει στην Αθήνα ένα διήμερο συνέδριο ανοιχτό σε όλη την επιστημονική κοινότητα και στους δημοσιογράφους. Ομιλητές θα είναι επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό μεταφέροντας τη διεθνή εμπειρία τους. Οι εισηγήσεις είναι εξαιρετικά επίκαιρες και ενδιαφέρουσες.

Ζητήματα όπως ενδεικτικά η νεανική παραβατικότητα, ο τρόπος παρουσίασης του εγκλήματος από τα ΜΜΕ και το λεγόμενο κοινό περί δικαίου αίσθημα, τα αίτια της εγκληματικότητας, η ποινική αυστηρότητα ως πολιτικό δόγμα, η δημιουργία ιδιωτικών φυλακών, η επίδραση της αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας στους δικαστικούς λειτουργούς, η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γίνονται καθημερινά αντικείμενο σχολιασμού στα μέσα ενημέρωσης τις περισσότερες φορές εντελώς επιδερμικά και επιπόλαια.

Στα θέματα αυτά που δεν αφορούν μόνο τους νομικούς επιστήμονες αλλά κάθε πολίτη θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη βάση. Ο ρόλος της επιστήμης είναι να γεμίζει με φως και να πλουτίζει τη σκέψη μιας κοινωνίας που συμφέρει σε πολλούς να ζει στο σκοτάδι και να χειραγωγείται πιο εύκολα. Αποφασίσαμε για τον λόγο αυτό να δώσουμε τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης του συνεδρίου μέσα από το κανάλι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

– Τι θα συμβουλεύατε έναν μαθητή που θέλει να ακολουθήσει σπουδές Νομικής αλλά αποθαρρύνεται από όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο;

Όποια επιστήμη κι αν επιλέξει ένας νέος/νέα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η στείρα προσήλωση σε μια μαθησιακού τύπου μελέτη με μοναδικό στόχο την επαγγελματική καταξίωση, μπορεί να τον κάνει έναν καλό τεχνοκράτη αλλά όχι έναν ολοκληρωμένο πολίτη. Κάθε φοιτητής έχει καθήκον παράλληλα με τις πανεπιστημιακές του σπουδές να παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, να μελετάει ιστορία, φιλοσοφία, βασικές αρχές της οικονομίας. Να μην θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι περιττή πολυτέλεια. Είναι εργαλεία αναγκαία για να καταλάβει σε βάθος τη δική του επιστήμη.

Εάν δεν μελετήσει ένας νομικός τις εξελίξεις στα δικαστικά συστήματα χωρών όπως η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία, εάν αντιμετωπίσει ξεκομμένα αυτά που βιώνει ο ίδιος στη χώρα του, εάν δεν κάνει τις συγκρίσεις και δεν βρει τις αναλογίες και τις αιτίες, εάν ικανοποιείται από τη γραμματική ερμηνεία μιας διάταξης εθνικής νομοθεσίας χωρίς να αναρωτηθεί για τους βαθύτερους λόγους που θεσπίστηκε η πρωταρχική Κοινοτική Οδηγία ή ένας Κανονισμός, τότε οδηγείται σε υπεραπλούστευση και επιφανειακή – αντιεπιστημονική προσέγγιση. Η αποθάρρυνση και η παραίτηση δεν ταιριάζουν στους νέους. Χρειάζεται επιμονή και αγώνας για να καταφέρουν να αλλάξουν το δικό τους μέλλον και να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.