Χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη στη Γ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στις 12-2-2022

Στιγμιότυπο 2022-02-14, 1.53.11 μμΦίλοι και συνάδελφοι,

Οι Δικαστικές Ενώσεις χαιρετίζουν την αποψινή σας Γενική Συνέλευση τα θέματα της οποίας προδικάζουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αποκτά. Τα περισσότερα ζητήματα είναι κοινά και αφορούν όλο το Δικαστικό Σώμα. Για τον λόγο αυτό κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από μια Ένωση έχει συνήθως αντίκτυπο και στις άλλες. Η αυτοτέλεια ωστόσο της κάθε Ένωσης της δίνει τη δυνατότητα να καθορίζει χωριστά τους στόχους και τις μεθόδους πραγμάτωσης των στόχων.  Να οριοθετεί τα δικά της προτάγματα και να κάνει τις δικές της ιεραρχήσεις χωρίς να ετεροκαθορίζεται και να αναζητά ευθύνες από τρίτους για αποκλειστικά δικές της επιλογές. Σε πολλά θέματα είναι φανερό ότι διαφοροποιηθήκαμε και επιλέξαμε διαφορετικούς δρόμους χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί τον απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις κάθε Δ.Σ. Θα σημειώσω έτσι επιγραμματικά όσα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικά με βάση τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στην ΕΣΔΙ.

Είπε συγκεκριμένα ότι «καθήκον (της κυβέρνησης) αποτελεί και η ριζική αλλαγή του νέου κώδικα οργανισμού των δικαστηρίων και της κατάστασης των δικαστικών λειτουργών. Με έμφαση στην αξιολόγηση, στη λογοδοσία και στην αξιοκρατία, παρέχοντας κίνητρα για όσους θέλουν πραγματικά να διακριθούν στο δικαστικό σώμα και διαφυλάσσοντας όμως την επετηρίδα, ως το βασικό κριτήριο προαγωγής και ανέλιξης των δικαστών». Η πρώτη βασική παρατήρηση είναι ότι με τρόπο έμμεσο αλλά σαφή έχει προαναγγελθεί από την Κυβέρνηση ότι η επετηρίδα δεν θα αποτελεί πλέον τον μοναδικό τρόπο προαγωγών. Ότι υπάρχει πρόθεση να εισαχθούν νέα κριτήρια καταργώντας παράδοση δεκαετιών και το πιο αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης. Να εισαχθεί η λογική του ανταγωνισμού στο Δικαστικό Σώμα και να επικρατήσει ένας αριβισμός, διαλυτικός κάθε έννοιας συναδελφικότητας και αλληλεγγύης. Η Ένωσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βρεθεί απέναντι και θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της. Γνωρίζαμε συνάδελφοι για ποιόν λόγο επιβλήθηκε και που θα οδηγούσε η μη πρόσκληση των Ενώσεων στη συζήτηση για το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων. Για τον λόγο αυτό η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέδειξε από πέρσι το ζήτημα τόσο στην Ελλάδα με δεκάδες ανακοινώσεις όσο και στην Ευρώπη κερδίζοντας την αλληλεγγύη των διεθνών ενώσεων. Η συλλογική μας δράση θα ήταν βέβαια περισσότερο αποτελεσματική εάν το ζήτημα της ανάδειξης του αποκλεισμού των Δικαστικών Ενώσεων από τις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε τεθεί πιο εμφατικά από περισσότερες μεριές.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «Η οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία μας αποτελεί προϋπόθεση για την εμβάθυνση του κράτους δικαίου στην εποχή μας, αλλά και συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής ζωής στον τόπο μας».  Πώς υλοποιείται στην πράξη ο σεβασμός στις αρχές του Κράτους δικαίου; Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών διατυπώνει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τη θέση ότι η μη συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων στις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης παραβιάζει αρχές του Κράτους Δικαίου. Όταν στην ετήσια έκθεση του World Justice Project Rule of Law Index για το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στην 48η θέση πίσω από την Λιθουανία, την Ναμίμπια, την Χιλή και τα Μπαρμπέϊντος, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 31 κρατών. Τι σημαίνει στην πράξη σεβασμός στις αρχές του Κράτους Δικαίου όταν το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας μας απάντησε ότι δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής της αμετάκλητης απόφασης 255/2021 του Μισθοδικείου η οποία αφορά τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς;  Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (με αντίθετη θέση της μειοψηφίας) το γνωρίζετε καλά όλοι ότι πριν ένα ακριβώς χρόνο έθεσε με αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου, με υπομνήματά της, σε συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία, το ζήτημα του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλο τον δημόσιο τομέα. Ενός φόρου που αντισυνταγματικά επιβάλλεται πλέον μόνο στην συνεπέστερη κατηγορία πολιτών. Είχε προηγηθεί η κοινή αρθρογραφία μου με τον Βασίλη Φαϊτά και την Βανέσα Ντέγκα. Ήταν η πρώτη φορά που αναδείχθηκε το θέμα στον δημόσιο διάλογο. Κανείς δεν το είχε αναδείξει νωρίτερα. Η δράση αυτή της Ένωσής μας ήταν γνωστή σε όλους. Διαβάζατε τις ανακοινώσεις, τα δελτία Τύπου, την αρθρογραφία. Υποχρεωθήκαμε να τραβήξουμε μόνοι μας αυτόν τον μοναχικό δρόμο της διεκδίκησης καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πουθενά. Μετά την συνάντησή μας με τον Υφυπουργό Οικονομικών τον περασμένο Οκτώβριο διάβασα μόνο ένα Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ που έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες μας. Τίποτα άλλο και από κανέναν. Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία της δικαίωσης και για το λόγο αυτό η Ένωσή μας αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανη απέναντι σε όλους τους συναδέλφους για την στάση που κράτησε. Συναντήσαμε την απόλυτη άρνηση της Κυβέρνησης να σεβαστεί την συνταγματική αρχή της ισότητας στα φορολογικά βάρη και πλέον ξεκινάμε τις διαδικασίες δικαστικών διεκδικήσεων. Τα σχέδια των ενδικοφανών προσφυγών και των αγωγών θα είναι εγκαίρως στην διάθεση των μελών μας. Η στάση αυτή της πολιτείας που συνειδητά αναγκάζει τους πολίτες σε δικαστικές προσφυγές και στην καθυστέρηση ικανοποίησης νόμιμων αιτημάτων, αποτελεί ένδειξη σεβασμού στις αρχές του Κράτους Δικαίου; Νομίζω ότι είναι ώρα περισυλλογής και συνειδητοποίησης της ζοφερής πραγματικότητας που μας περιβάλει και όχι μεγάλων λόγων.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ίδρυση της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων στα πρότυπα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με στόχο να φτάσουμε όπως είπε «στην επιθυμητή αναλογία των τριών υπαλλήλων ανά δικαστή». Τη στιγμή που έχουν χρόνια να καλυφθούν τα τεράστια κενά από την άρνηση του Κράτους να προσλάβει δικαστικούς υπαλλήλους, μια υποστελέχωση που φτάνει στο 30% και σε απόλυτους αριθμούς τις 2.500 θέσεις, παρά τις δεκάδες διαμαρτυρίες, τις απεργίες, τα υπομνήματα, την ώρα που η αναλογία δικαστών και υπαλλήλων δεν είναι ούτε καν 1 προς 1, όταν οι κρατικοί προϋπολογισμοί για την Δικαιοσύνη βαίνουν συνεχώς μειούμενοι από το 2009, μοιάζει περισσότερο προκλητική αδιαφορία παρά υπεραισιόδοξη πολιτική εκτίμηση.

Τέλος σημειώνω την μόνιμη επωδό των τελευταίων ετών που ακούστηκε και από τα χείλη του πρωθυπουργού. Ότι δηλαδή η Δικαιοσύνη είναι «βατήρας της οικονομικής προόδου της χώρας, καθώς έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ειδικά η καθυστέρηση στην εκδίκαση αστικών και εμπορικών υποθέσεων συνεπάγεται σοβαρή επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης». Αυτή είναι η συνταγματική μας αποστολή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Να γίνουμε ο βατήρας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας; Να γίνουμε το εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων; Η Ένωσή μας το έχει επαναλάβει πολλές φορές και θα το λέμε συνέχεια, όσο βλέπουμε να καλλιεργείται μεθοδικά και συστηματικά μια τέτοια αντίληψη. Η οικονομική πολιτική μιας χώρας, η προτεραιοποίηση των κοινωνικών αναγκών, η στήριξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Κράτους ή αντίστροφα η ιδιαίτερη μέριμνα για την προώθηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθορίζεται από την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και υλοποιείται από τον διοικητικό μηχανισμό. Η Δικαιοσύνη ωστόσο οφείλει κατά το Σύνταγμα να παραμένει αμέτοχη και αποστασιοποιημένη από τέτοιες πολιτικές επιλογές που πολλές φορές είναι συγκυριακές και ευμετάβλητες. Θα συμφωνούσα έτσι με την τελική προτροπή του πρωθυπουργού προς τους σπουδαστές της ΕΣΔΙ και θα συμπλήρωνα ότι εκτός από κλειστά αυτιά σε οποιαδήποτε απειλή οφείλουμε να έχουμε και ανοιχτά τα μάτια στις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και απορρυθμίσεις που συντελούνται με ταχύτατους ρυθμούς στην εποχή μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας.