ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ – Των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη Σταματίας Γκαρά – Δημουλέα, Ειρηνοδίκη

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

Των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη
Σταματίας Γκαρά – Δημουλέα, Ειρηνοδίκη

Αθήνα 15-5-2020

            Η άσκηση των καθηκόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προϋποθέτει την τήρηση δύο ελάχιστων όρων. Αυτών της αντικειμενικότητας και της ορθολογικότητας. Οτιδήποτε κινείται πέραν των ανωτέρω, μπορεί να διαμορφώσει συμπεριφορές και πρακτικές το λιγότερο ασύμβατες με την πραγματικότητα, το περισσότερο υπερφίαλες και αμετροεπείς. Μπορεί η αντίληψη της πραγματικότητας να μην είναι δυνατό να είναι κοινή για όλους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να επιχειρηματολογούμε με ευφυολογήματα, προκειμένου να πείσουμε για θέσεις και απόψεις που προφανώς βρίσκονται εκτός της νομιμότητας, της ερμηνευόμενης κατά το δοκούν αναγκαιότητας αλλά και της πραγματικότητας.
Η λειτουργία του κατ’ ευφημισμόν ενωτικού Προεδρείου του Δ.Σ. διήρκεσε έως και τα τέλη Ιουλίου του έτους 2019. Από εκείνο το χρονικό σημείο και με φανερές αφορμές τις διαφωνίες των μελών του επί των θεμάτων της διαμεσολάβησης και της θέσπισης των 86 νέων οργανικών θέσεων Προέδρων Εφετών, με αντίστοιχη μείωση των θέσεων των Εφετών, επήλθε η διάσπασή του, με την διαφοροποίηση της θέσης της πλειοψηφίας των μελών των, που ανήκουν στις ομάδες των Νικόλαου Σαλάτα και Τάκη Λυμπερόπουλου. Ακολούθησε σειρά έκτακτων Διοικητικών Συμβουλίων, με εντονότατες αντιπαραθέσεις και η πλήρης ρήξη επήλθε στην τακτική Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου, όπου ακούσθηκαν τοποθετήσεις, ενώπιον εκατοντάδων παρισταμένων μελών της Ένωσής μας, που, κυριολεκτικά, εκθέτουν το Δικαστικό Σώμα. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της 23-1-2020 και, μετά από νέα εκτράχυνση της κατάστασης, με αντεγκλήσεις εκατέρωθεν, εγχειρίσαμε το από 23-1-2020 έγγραφό μας, με το οποίο καλούσαμε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., να καταθέσουμε, όλοι μαζί, τις παραιτήσεις μας καθώς και να καλέσουμε και τα αναπληρωματικά μέλη να προβούν σε δηλώσεις μη ανάληψης των κενών θέσεων που θα προκύψουν και να προκηρυχθεί διενέργεια έκτακτων αρχαιρεσιών. Το αίτημά μας αυτό, παρότι η υλοποίησή του θα έβγαζε άμεσα την Ένωση από το αδιέξοδο, δεν έγινε δεκτό. Έγινε, όμως, αφορμή, για να δημιουργηθεί η ομάδα των εννέα (9) μελών του Δ.Σ., τα οποία, από το σημείο εκείνο και μετέπειτα, λειτουργούν, εν τοις πράγμασι, ως ενιαία, πλειοψηφούσα ομάδα του Δ.Σ.
Στο χθεσινό (14-5-2020) Δ.Σ., η ομάδα αυτή, πριν από τη συζήτηση του θέματος του ορισμού του χρόνου διεξαγωγής των τακτικών αρχαιρεσιών της Ένωσης, εγχείρισε έγγραφο, με το οποίο, για τους λόγους που αναφέρονται σ’ αυτό και που ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας, κατ’ άρθρο 21 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος, ζήτησε την αναβολή των αρχαιρεσιών και, δεδομένου ότι η θητεία του τωρινού Δ.Σ. λήγει στις 31-5-2020, την προσφυγή στο αρμόδιο Δικαστήριο, για τον διορισμό προσωρινής Διοίκησης, με την ευχή να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες στις 11-10-2020 και στις 18-10-2020. Εμείς αντιλέξαμε κατηγορηματικά στην πρόταση αυτή, δεδομένου ότι στο καταστατικό της Ένωσής μας δεν προβλέπεται αναβολή των εκλογών και ζητήσαμε ρητά και κατηγορηματικά την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στις δύο τελευταίες Κυριακές του Ιουνίου, αφού δεν τίθεται πλέον θέμα αποκλεισμού τους για υγειονομικούς λόγους, λαμβάνοντας υπόψη και το προσκομισθέν από το Προεδρείο της Ένωσης έγγραφο του ΕΟΔΥ (Τμήμα Μικροβιακής Αντοχής και Λοιμώξεων, που σχετίζονται με φροντίδα υγείας), που τιτλοφορείται «προτεινόμενη διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», σύμφωνα με το οποίο η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί, εφόσον τηρηθούν οι σ’ αυτό αναγραφόμενες προϋποθέσεις. Τελικά, η πρόταση της πλειοψηφούσας ομάδας των μελών του Δ.Σ. υπερψηφίστηκε απ’ αυτά και καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα έξι (6) μέλη του Δ.Σ., στα οποία ανήκουμε και εμείς.
Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή, ως πλήρως αντικαταστατική και αντιθεσμική, που εκθέτει από άποψη νομιμότητας το Δ.Σ. της Ένωσης στους συναδέλφους αλλά και στους τρίτους πολίτες. Άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία η αναβολή των αρχαιρεσιών δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση και αποτελεί, κυριολεκτικά, πρόφαση, αντιβαίνουσα, πλήρως στην κοινή λογική, , δεδομένου ότι τα εννέα (9) μέλη του Δ.Σ., σε δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του, στις 6-2-2020 και στις 27-2-2020 απέφυγαν, με έωλες δικαιολογίες, να αποφασίσουν για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Μας προξενεί δε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι εννέα (9) συνάδελφοι ψήφισαν τη δικαστική προσφυγή για το διορισμό προσωρινής Διοίκησης, όταν, μετά την κατάθεση της ανωτέρω πρότασής μας, για διεξαγωγή πρόωρων αρχαιρεσιών, ο Τάκης Λυμπερόπουλος, παρανοώντας, προφανώς, την πρότασή μας, είπε ότι διαφωνεί με τον ορισμό προσωρινής Διοίκησης. Τι, άραγε, άλλαξε από τότε; Τελικά, μήπως στα πλαίσια του «δικαίου της ανάγκης» τα μέλη του Δ.Σ. θα ορίζουν τα Δικαστήρια και όχι οι συνάδελφοι, οι μόνοι αρμόδιοι να δώσουν ένα έγκυρο τέλος στο σοβαρό και μακροχρόνιο αδιέξοδο, που ταλανίζει την Ένωσή μας;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσής μας ήταν η τελευταία, με τη σημερινή σύνθεσή του, στην οποία παρασταθήκαμε. Δηλώνουμε δε ρητά ότι δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε, με κανέναν τρόπο, στον αντικαταστατικό και αντιθεσμικό ορισμό προσωρινής Διοίκησης, διαφωνώντας πλήρως με την, κατά πλειοψηφία, ληφθείσα ως άνω απόφαση. Αν τα μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. θεωρούν τα μέλη του τωρινού Προεδρείου ακατάλληλα να συνεχίσουν το έργο τους, γιατί δεν απευθύνονται στο εκλογικό σώμα και με σαφή και λογικά επιχειρήματα να το πείσουν για τη βασιμότητά τους; Εμείς έχουμε αναπτύξει σε όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους συναδέλφους σαφείς και ρητές θέσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα της μείωσης των δικαστικών διακοπών του τρέχοντος δικαστικού έτους, σκεπτόμενοι μόνο το καλώς εννοούμενο συμφέρον τους και όχι άλλες σκοπιμότητες, που δυστυχώς έχουν επικρατήσει και έχουν οδηγήσει την Ένωση στο έσχατο σημείο ανυποληψίας. Στα πλαίσια αυτά, άλλωστε, δεν θεωρούμε ότι αποτελεί επιτυχία η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2016/800, ….και άλλες διατάξεις», για την καταβολή μισθολογικών ωριμάνσεων (άρθρ. 61) και μισθολογικών προαγωγών των ετών 2017-2018 εφάπαξ μέχρι 31-12-2021 αλλά και για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά εξήντα πέντε (άρθ. 62 παρ. 2), οι οποίες θα πληρωθούν από την 1-7-2022, δεδομένου ότι οι προβλέψεις αυτές, προφανώς φαίνεται να παραγνωρίζουν την λογική αρχή ότι η χρονική μετάθεση της υλοποίησης ενός αιτήματος και, μάλιστα, σε απώτερο, ούτε καν βραχυπρόθεσμο χρόνο, επί της ουσίας συνιστά μη υλοποίηση, καθόσον τίποτα δεν αποκλείει την εξάντληση των ανωτέρω προθεσμιών και την περαιτέρω επιμήκυνσή τους, με την επίκληση οποιασδήποτε δικαιολογίας από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρακτική όχι ασυνήθιστη, δυστυχώς κυρίως τον τελευταίο καιρό. Κλείνοντας, καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τα μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. να αναθεωρήσουν την προφανώς λανθασμένη απόφασή τους και να απευθυνθούμε εντός των καταστατικών πλαισίων στους μόνους αρμόδιους να αποφασίσουν: Στους συναδέλφους ΔΙΚΑΣΤΕΣ και ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ.