44t5t5457755t45t44

Τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης, Χριστόφορου Σεβαστίδη στο β’ μέρος της ΓΣ

Τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης,

Χριστόφορου Σεβαστίδη στο β’ μέρος της

Γενικής Συνέλευσης

Αποτίμηση του έργου του Προεδρείου- Κριτική στην μειοψηφία

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έπειτα από δύο χρόνια μπορούμε και βρισκόμαστε ξανά μαζί σ’ αυτόν τον γνώριμο χώρο για να κάνουμε μια αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της Ένωσης. Μία πορεία δύσκολη με αρκετές αντιξοότητες τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της στάσης που τηρεί απέναντί μας η εκτελεστική εξουσία.

Και θα ξεκινήσω απ αυτό το σημείο. Την περίοδο 2016-2019 θυμάστε ότι συγκρουστήκαμε με την τότε Κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα. Μάλιστα η σύγκρουση πολλές φορές ήταν σφοδρή και λάμβανε και προσωπικό χαρακτήρα. Είχε φτάσει η Κυβέρνηση να μας χαρακτηρίσει Γραφείο Τύπου της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης. Βρεθήκαμε απέναντι στην προηγούμενη Κυβέρνηση στο νόμο για το Πόθεν Έσχες, στο νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, στις δηλώσεις Πολάκη που διαπόμπευαν συναδέλφους, στο νόμο που επιχείρησε να μετατρέψει τους Ειρηνοδίκες σε υποθηκοφύλακες, στο νόμο που επιχείρησε να εισάγει την ιδιωτική διαμεσολάβηση, αναγκάζοντάς μας μάλιστα σε διακοπές συνεδριάσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού κ. Τσίπρα που χαρακτήριζε την Δικαιοσύνη ως θεσμικό εμπόδιο. Τα πράγματα άλλαξαν τον Ιούνιο του 2019. Επήλθε πολιτική μεταβολή. Η κυβέρνηση έγινε αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση Κυβέρνηση. Η στάση της ομάδας μας έμεινε διαχρονικά η ίδια. Πάντα απέναντι σε ρυθμίσεις που πλήττουν την δικαστική ανεξαρτησία, σε πρακτικές που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να προσδοκούμε τίποτα παραπάνω από το να τιμήσουμε τους συναδέλφους που μας εμπιστεύονται. Ήρθαμε απέναντι σε ρυθμίσεις χαριστικές που άλλαξαν τους συσχετισμούς εφετών και προέδρων εφετών. Σε νόμους που μείωσαν χωρίς λόγο τις δικαστικές διακοπές υλοποιώντας μια θέση του σημερινού πρωθυπουργού που εκφράστηκε ανοιχτά στην ΓΣ το 2016. Σε έναν συστηματικό αποκλεισμό των Ενώσεων από το Υπουργείο. Σε σχεδιασμούς που ακούσαμε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020 για δικαστές επί θητεία, για εξετάσεις δικαστών στα πρότυπα της σχολής πολέμου, για κατάργηση επαρχιακών δικαστηρίων και μείωση αριθμού δικαστών, για αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης και προαγωγής μας. Σε όλα αυτά δίναμε καθημερινό αγώνα με ανακοινώσεις, αρθρογραφία, κοινοποίηση των προβλημάτων μας.

Η μειοψηφία του ΔΣ, πάντα συνεπής στην ασυνέπεια, μας κατηγορούσε τώρα από την ανάποδη. Ότι και πάλι πολιτικολογούμε. Οι ίδιοι κατά την προσφιλή τους συνήθεια έγιναν και πάλι φίλοι της κυβέρνησης και στήριζαν τον κ. Πικραμένο το καλοκαίρι του 2020 λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του στο Φόρουμ των Δελφών και στην αποκάλυψη των σχεδιασμών του για την Δικαιοσύνη. Αυτό που αρνούνται να καταλάβουν όλοι αυτοί είναι η κοινή λογική. Ότι ένας αιρετός που υποστηρίζει τα συμφέροντα των συναδέλφων του οφείλει να αντιστέκεται και να αντιπαρατίθεται με αυτόν που βρίσκεται κάθε φορά απέναντι του στην καρέκλα της διοίκησης. Όχι να γίνεται φίλος του. Η αντιπολίτευση δεν έχει κανέναν λόγο να βρίσκεται απέναντι στον οποιονδήποτε. Η κυβέρνηση είναι αυτή που κάθε φορά φέρνει μέτρα. Απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση οφείλουμε να δίνουμε μάχες.

Οι ομάδες της μειοψηφίας κάνουν το ακριβώς αντίστροφο. Φιλικές πάντα προς την κυβέρνηση προσδοκούν κάτι να κερδίσουν. Δεν είναι οι ίδιοι που ήταν μέλη του προεδρείου με την κ. Θάνου και πάσχιζαν να καταστρατηγήσουν το Σύνταγμα με τα όρια ηλικίας; Δεν είναι αυτοί που από τις ομάδες τους ξεπήδησαν αποσπασμένοι σύμβουλοι υπουργών, υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί, πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών; Σε ποια ομάδα ανήκε ο κ. Αθανασίου, η κ. Θάνου, ο κ. Κυριτσάκης, για να μην θυμηθώ άλλους παλαιότερους; Τα ίδια πρόσωπα απέναντί μας. Οι ίδιες πάντα επιδιώξεις. Έχουν ένα κοινό στοιχείο που τους ενώνει. Ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν οτιδήποτε αρκεί να πετύχουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους. Το απέδειξαν άλλωστε πέρσι για να μην μένει καμία αμφιβολία σε κανέναν. Κατήργησαν το Καταστατικό, δεν έκαναν εκλογές και οδήγησαν για πρώτη φορά την Ένωση μετά από δεκαετίες σε προσωρινή διοίκηση και στον εξευτελισμό.

Μαζί τους και ο προϊστάμενος του Εφετείου Θεσσαλονίκης ο κ. Νάστας. Διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι επικεφαλής στα μελλοντικά τους σχέδια που τελικά θα μείνουν σχέδια. Ο κ. Νάστας που χρημάτισε σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης και μετέπειτα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη χωρίς να υπάρχει νομοθετικά τέτοια δυνατότητα. Που τοποθέτησε τις πύλες ψεκασμού στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης με μεγάλο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και αμέσως μετά τις αδρανοποίησε. Γνώριζε ήδη αυτό που λέγαμε και γράφαμε. Την επικινδυνότητά τους για την δημόσια υγεία σύμφωνα με τον ΕΟΦ. Δεν μας εξήγησε για ποιόν λόγο έκανε την αγορά αυτή και αν τελικά βλάφτηκε το ελληνικό δημόσιο. Ο κ. Νάστας ο οποίος στη ΓΣ του 2018 δήλωσε δημόσια την κομματική του τοποθέτηση , γεγονός πρωτοφανές για δικαστικό λειτουργό, λέγοντας επί λέξει «δεν γνωρίζω αν το ζήτησε κάποιος πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ.. εγώ είμαι από την άλλη πλευρά αν θέλετε να μάθετε». Ο ίδιος που όταν ήταν μέλος του ΔΣ επιχείρησε με τον κ. Σαλάτα και τον κ. Λυμπερόπουλο να ζητήσει συνταγματική αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια με απόφαση του ΔΣ χωρίς να τεθεί το ζήτημα στη ΓΣ διότι γνώριζε ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων ήταν αντίθετη. Προσπάθησε δηλαδή να πνίξει το θέμα μέσα στους τοίχους του ΔΣ για να ωφεληθεί ο ίδιος προσωπικά. Ο κ. Νάστας που πολλές φορές απείλησε ανοιχτά συναδέλφους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας την θέση και τον βαθμό του. Δεν άκουσα σήμερα να λέει τίποτα για ένα ζήτημα που απασχόλησε το καλοκαίρι τον ΑΠ και αφορούσε τη δυνατότητα κάποιου να κατέχει παράλληλα δύο θέσεις. Αυτήν του προϊσταμένου Εφετείου και εκείνην του Αρεοπαγίτη. Ούτε τον άκουσα να λέει τίποτα για το πρωτοφανές να είναι προϊστάμενος επιθεώρησης της εφετειακής περιφέρειας ο ίδιος ο Πρόεδρος Εφετών. Ούτε και για τις χρεώσεις των δικαστών του Εφετείου Θεσσαλονίκης κατά παράβαση κάθε πρόβλεψης του κανονισμού του Δικαστηρίου. Το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με τα κοινά δύο χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί και να λύσει τα προβλήματα του κλάδου αν και ιδιαίτερα συγκινητικό δεν μας πείθει. Είναι πασίδηλο που αποσκοπεί. Δεν είναι άλλωστε και ο πρώτος.

Συγκέντρωσαν τα πυρά τους όλο αυτό το διάστημα στο Δελτίο Τύπου της Ένωσης για τον κατάδικο πολυισοβίτη Κουφοντίνα. Καθώς δεν έχουν κάτι άλλο να επιδείξουν πέρα από αδράνεια και λάσπη, καλά έκαναν. Εγώ οφείλω να πω δυο πράγματα στο σημείο αυτό προς τους συναδέλφους μου. Άλλοι συμφώνησαν και άλλοι διαφώνησαν με τη θέση μας. Γνωρίζω τους λόγους της διαφωνίας. Γνωρίζω τις ευαισθησίες όλων και τις σέβομαι. Την ίδια στάση θα κρατούσαμε για οποιονδήποτε κρατούμενο βρίσκονταν στη θέση να κινδυνεύει η ζωή του. Όσο βαριά κι’ αν ήταν τα αδικήματά του, όσο απεχθείς κι’ αν ήταν οι πράξεις του. Το Κράτος θεωρούμε ότι σ’ αυτό το σημείο οφείλει να ξεχωρίζει από τον ίδιο τον εγκληματία: να δείχνει ανθρωπιά και να μην εκδικείται. Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Κι’ αν καταφέραμε σε ένα χρόνο που εκδώσαμε εκατοντάδες ανακοινώσεις, να διαφωνούμε σε 5 ή 10, αυτό από μόνο του είναι τεράστιο κέρδος και παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι παλαιότεροι συνάδελφοι θυμούνται, οι νεώτεροι μπορούν εύκολα να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική μας σελίδα και να δουν ότι πριν το 2016 οι ανακοινώσεις της Ένωσης ήταν καμιά δεκαριά όλο το χρόνο και κυρίως ενημέρωναν για οικονομικά θέματα. Φτάσαμε αυτή τη χρονιά να εκδίδουμε μία με δύο ανακοινώσεις την ημέρα, εκατονταπλασιασμός δηλαδή της δράσης μας. Είναι φανερό ότι πλέον μιλάμε για μια άλλη Ένωση που ξέφυγε από την εσωστρέφεια και τον απομονωτισμό των προηγούμενων ετών.

Πέρα από όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, θα συμπληρώσω τα ακόλουθα:

1ον) Οικονομικά θέματα. Όπως είπα και στο α’ μέρος της αποψινής ΓΣ μετά από αρθρογραφία μου με τον Βασίλη Φαϊτά και την Βανέσα Ντέγκα τον Ιανουάριο ανοίξαμε για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο το θέμα του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για τον δημόσιο τομέα. Το θέμα ήρθε στο ΔΣ της Ένωσης και εγκρίθηκε με ψήφους μόνο της πλειοψηφίας του Προεδρείου.

Η μειοψηφία πάλι αντέδρασε. Θεώρησε ότι με το να προβάλουμε ένα αίτημα που αφορά όλο το Δημόσιο γινόμαστε και μεις δημόσιοι υπάλληλοι. Διάθεση αντιπολίτευσης ακόμα κι’ αν βλάπτουν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους. Επαναλάβαμε το αίτημά μας στον Πρωθυπουργό. Ακολούθησε η συνάντησή μου με τον κ. Σκυλακάκη. Και πάλι η μειοψηφία αρθρογραφούσε δημόσια ενάντια στην πρωτοβουλία μας. Αναθέσαμε πλέον την σύνταξη δικογράφων και την νομική θεμελίωση σε συνταγματολόγο. Είμαστε αισιόδοξοι για την τελική έκβαση καθώς οι αξιώσεις μας είναι και νόμιμες και ηθικές. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχετε ενημέρωση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Το ερώτημα όμως παραμένει. Πόσο επικίνδυνοι είναι αιρετοί εκπρόσωποι που δεν διστάζουν να βλάψουν τα συμφέροντα των εντολέων τους για να μην έρθουν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση;

Οι ίδιοι ανεύθυνοι άνθρωποι (μιλάω συγκεκριμένα για την ομάδα Στενιώτη) που την προηγούμενη διετία έθεταν δημόσια ζήτημα για αφορολόγητο των δικαστών στο 25% του μισθού τους όταν το αφορολόγητο είχε καταργηθεί για τους βουλευτές και εμείς ωφελούμασταν μόνο με βάση την αρχή της ισότητας. Μας γελοιοποίησαν στην κοινή γνώμη και αναγκαστήκαμε τότε όλες οι Δικαστικές Ενώσεις να βγάλουμε ανακοίνωση και να πούμε ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία μεμονωμένων συναδέλφων. Γυρνούσαν τότε τα Δικαστήρια και υπόσχονταν στους συναδέλφους ανέφικτα και ουτοπικά πράγματα κατηγορώντας μας για αδράνεια. Φέτος τον Ιούνιο πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο τον κ. Βουλγαρίδη ότι η αγωγή τους τελικά απορρίφθηκε. Εξευτελισμός και διασυρμός του Δικαστικού Σώματος χωρίς κανέναν λόγο. Τέτοια ανευθυνότητα!

Παλεύουμε μόνοι μας ως προεδρείο για τις συντάξεις των συναδέλφων. Τα είπα και στο α’ μέρος.  Κι’ εδώ θέλω να επισημάνω ότι κατά την διεκδίκηση των οικονομικών αιτημάτων μας δεν έχουμε καμία βοήθεια από κανέναν. Βασιζόμαστε στις δικές μας αποκλειστικά δυνάμεις ως Προεδρείο της Ένωσης και προχωράμε. Θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας. Εξάλλου τον Ιούνιο ικανοποιήθηκε το αίτημα που υποβάλαμε το 2019 για τα αναδρομικά της περιόδου 2017-2018. Αποδείξαμε ότι ακόμα και στις πιο δυσμενείς συγκυρίες έχουμε και την στρατηγική και τον τρόπο να κερδίζουμε.

Β) Αύξηση οργανικών θέσεων. Όταν ο κ. Σαλάτας και οι σημερινές ομάδες της μειοψηφίας ζητούσαν ανακατανομή θέσεων στα Εφετεία, εμείς ζητούσαμε αύξηση οργανικών θέσεων. Αυτό έγινε τελευταία φορά στις 30 Οκτωβρίου του 2019. Η πίεση που ασκήθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης τον οδήγησε τελικά να κάνει δεκτό το αίτημά μας και να ανακοινώσει στη ΓΣ του Δεκεμβρίου 2019 την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων. Οι 65 αυτές νέες οργανικές θέσεις ψηφίστηκαν με νόμο από τον Μάΐο του 2020 και θα τις δούμε να υλοποιούνται από τον ερχόμενο Ιούλιο. Αυξάνονται έτσι οι θέσεις των εφετών κατά 23, των αντεισαγγελέων εφετών κατά 5, των προέδρων πρωτοδικών κατά 1, των πρωτοδικών κατά 26 και των αντεισαγγελέων πρωτοδικών κατά 10.

Γ) Με λογική και μεθοδικότητα κινηθήκαμε και για το άρθρο 40 του νομοσχεδίου για την ΕΣΔΙ. Αρχικά κοινοποιήσαμε τις θέσεις μας για το σύνολο του νομοσχεδίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στα πολιτικά κόμματα. Στη συνέχεια απευθύναμε αίτημα στήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών εκθέτοντας αναλυτικά τους λόγους της διαφωνίας μας. Εξηγήσαμε ότι η υποβολή των εν ενεργεία δικαστών σε υποχρεωτικά σεμινάρια και σε γραπτή δοκιμασία το αποτέλεσμα της οποίας εμπεριέχεται στον υπηρεσιακό μας φάκελο αποτελεί βάναυση προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας. Ιδίως διότι υποχρεώνει έναν δικαστικό λειτουργό να αναπαράγει την μία και μοναδική αλήθεια του διδάσκοντος ή την συγκυριακά κυρίαρχη αντίληψη προκειμένου να θεωρηθεί πετυχημένος στις εξετάσεις. Η προσωπική και ανεξάρτητη αντίληψη θεωρείται αιρετική και ο δικαστής που την υποστηρίζει απορριπτέος. Οργανώσαμε την διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 1.075 συνάδελφοι. Κινητοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν καταλυτικό για τις παραπέρα εξελίξεις. Πετύχαμε να κοινοποιηθεί ταχύτατα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που αποτελούσε πλήρη δικαίωση των απόψεών μας στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια ανακοινώσαμε το αποτέλεσμα στο Υπουργείο και στα πολιτικά κόμματα. Λάβαμε θέση στη Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων. Συναντήθηκα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους εξέθεσα αναλυτικά τις θέσεις του Δικαστικού Σώματος. Ζητήσαμε και την σύγκληση διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα ανάδειξης του ζητήματος και προβολής του στην κοινή γνώμη. Κορυφαία στιγμή η δικαίωση των απόψεών μας από την διοικητική ολομέλεια του ΣτΕ. Αποτέλεσε πραγματικό θρίαμβο και επιβράβευση μιας πετυχημένης στρατηγικής καθώς γνωρίζουμε ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε και η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών την οποία επιδιώξαμε. Είμαστε περήφανοι διότι σηκώσαμε και πάλι μόνοι μας αυτό το βάρος και τα καταφέραμε.

Ποια ήταν η στάση της μειοψηφίας και στο κρίσιμο αυτό ζήτημα; Αφού όλη την προηγούμενη διετία γνώριζαν την διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης μέσω του κ. Πικραμένου περί εξετάσεων των δικαστών στα πρότυπα της σχολής Πολέμου και κατάργησης της επετηρίδας, αντί να κάνουν κριτική στις θέσεις αυτές, συναινούσαν και αποδοκίμαζαν τις δικές μας αντιδράσεις και αποκαλύψεις. Όταν είδαν μπροστά τους το νομοσχέδιο και προκειμένου να αποφύγουν την κριτική των συναδέλφων τους,  άλλαξαν γραμμή και χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς στρατηγική το μόνο που πρότειναν εξ αρχής ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι η κατάληξη, το έσχατο μέσο, δηλαδή οι διακοπές συνεδριάσεων. Τι θα είχαμε καταφέρει αν αυτοί ήταν εκπρόσωποί μας; Μια σίγουρη ήττα. Καμία κυβέρνηση δεν θα λύγιζε από μια δίωρη διακοπή συνεδριάσεων. Σήμερα έρχεται εδώ ο κ. Βουλγαρίδης και μας λέει ότι το Υπουργείο δεν έχει αποκλείσει τις Ενώσεις από τις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές. Τον ευχαριστώ γιατί με έβγαλε από την δύσκολη θέση να προσπαθήσω να σας πείσω για την επικινδυνότητά τους στην υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος. Την στιγμή που δεχόμαστε αλληλεγγύη από όλες τις ευρωπαϊκές Δικαστικές Ενώσεις η ομάδα Στενιώτη- Βουλγαρίδη υπονομεύει τις προσπάθειές μας και βάζει πλάτη στα σχέδια του Υπουργείου για αποκλεισμό μας από τις Νομοπαρασκευαστικές.

Αποδείχθηκε ότι χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, χωρίς μεθοδικές κινήσεις, χωρίς καλλιέργεια σχέσεων με τις διεθνείς ενώσεις, χωρίς την χρήση των κατάλληλων εργαλείων όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Αυτό καταλάβαμε όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με την Ένωση. Κι’ αυτό ήταν που έλειπε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Τα μεγάλα τα λόγια είναι εύκολα αλλά η τελική επιτυχία δεν έρχεται με τον βολονταρισμό ως εργαλείο πρόσληψης της πραγματικότητας και αντιμετώπισης των δυσκολιών, διότι παρά την ψυχοθεραπευτική αλλά και ανεδαφική αισιοδοξία που ενδεχομένως εμφυσά, οδηγεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε αλλεπάλληλες νομοτελειακές απογοητεύσεις.

Δ) Η δράση που αναπτύξαμε στην διεξαγωγή επιστημονικών συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων ήταν πρωτόγνωρη και μάλιστα σε τέτοιες δυσμενείς συνθήκες. Τέσσερα επιστημονικά συνέδρια για τους Ποινικούς Κώδικες, για το νέο πτωχευτικό, για τις εταιρίες διαχείρισης χρέους και το μεγαλειώδες συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που καταγράφεται ως το σπουδαιότερο συνέδριο που διοργάνωσε ποτέ η Ένωση. Με παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, των διαπρεπέστερων Ελλήνων νομικών, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του κ. Σκουρή, του σημερινού Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του κ. Γρατσία, του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών του κ. Matos, Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο και το επιστημονικό κύρος που κατάκτησε η Ένωσή μας. Όλες οι σπουδαίες αυτές προσωπικότητες δέχτηκαν πρόθυμα να συμμετέχουν στο τριήμερο Συνέδριό μας, γιατί γνώριζαν την δουλειά που γίνεται τον τελευταίο χρόνο. Τα συνέδρια που διοργάνωνε η διοίκηση της κ. Στενιώτη πριν το 2016 ήταν περισσότερο διακοπές χαλάρωσης σε πεντάστερα ξενοδοχεία παρά επιστημονικά συνέδρια.

Μέσα σε έναν μήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε δύο φορές την αιγίδα της σε εκδηλώσεις που διοργανώσαμε. Μία φορά για το παραπάνω συνέδριο και την άλλη για την πολιτιστική εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Για πρώτη φορά τιμήσαμε ως Δικαστικό Σώμα τους νεκρούς της δημοκρατίας, τους νέους που αγωνίστηκαν τον Νοέμβρη του 1973 για την αποκατάσταση της ομαλότητας. Έγινε μια εκδήλωση απόλυτα πετυχημένη με την συμμετοχή της εμβληματικής Μαρίας Φαραντούρη και με την παρουσία περίπου 300 ατόμων. Άλλοι 1.000 παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά.

Και σ’ αυτήν την εκδήλωση τι είπε η μειοψηφία των 7 μελών; Ένα τεράστιο ΌΧΙ και μάλιστα χωρίς καμιά δικαιολογία. Αυτό με εξόργισε περισσότερο από όλα. Γιατί μπορεί κάποιος να διαφωνεί με επιλογές του Προεδρείου της Ένωσης αλλά δεν μπορεί να φτάνει στο σημείο να γυρίζει την πλάτη του στην ίδια την Δημοκρατία στην οποία έχει δώσει όρκο. Στάση άρνησης στο Πολυτεχνείο κρατούν αυτή τη στιγμή μόνο οι γνωστοί έγκλειστοι για εγκληματική οργάνωση στον Κορυδαλλό. Αποτέλεσε βεβήλωση των νεκρών η στάση αυτή της μειοψηφίας και ντροπή για την Ένωσή μας που έχει παράδοση δημοκρατικής προσήλωσης.

Η Ένωσή μας επελέγη από την Επιτροπή Ελλάδα 2021 για να συμμετέχει και να εκπροσωπήσει τον νομικό κόσμο της χώρας στο διεθνές Forum «Ελλάδα 2040» με παρουσία του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την ίδρυση του νέου ελληνικού Κράτους, η Ένωσή μας συγκρότησε 7μελή επιτροπή η οποία κατήρτισε μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την Δικαιοσύνη στο μέλλον. Οι συνάδελφοι που εργάστηκαν για περισσότερο από 8 μήνες ολοκλήρωσαν μια πρωτότυπη εργασία που καλύπτει θέματα όπως η δικαστική ανεξαρτησία, η σωφρονιστική πολιτική, η δικαστική αστυνομία, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών, τα Ειρηνοδικεία στο δικαστικό σύστημα και τις εξελίξεις και προοπτικές της διοικητικής δικαιοσύνης, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα απονομής δικαιοσύνης.

Ε) Σε Διεθνές Επίπεδο. Ένας τομέας στον οποίο ποτέ στο παρελθόν δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία αν και είναι ζωτικής σημασίας η καλλιέργεια σχέσεων με την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Ένωση Δικαστών. Η Ένωσή μας ήταν τυπικά μέλος και δεν είχε καμία άλλη επαφή με το εξωτερικό. Δημιουργήσαμε την επιτροπή διεθνών σχέσεων η οποία απαρτίζεται από την Αντιπρόεδρο κ. Ντόκα, από τον συνάδελφο Γιώργο Κασίμη και την Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Σταυρούλα Δούση. Την περσινή χρονιά ο κ. Κασίμης στάλθηκε ως απεσταλμένος στην Βαρσοβία στην πορεία των τηβένων μαζί με εκατοντάδες δικαστές από όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή μας στις ΓΣ της Διεθνούς Ένωσης είναι ουσιαστική και με παρεμβάσεις. Στην τελευταία ΓΣ το 2019 καλέσαμε εκπρόσωπο της Πολωνικής Ένωσης για να εκθέσει την κατάσταση στην χώρα του που έχει γίνει το επίκεντρο μιας εκτεταμένης διεθνούς συζήτησης. Μέσα στο έτος που πέρασε αιτηθήκαμε δύο φορές την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλληλεγγύη που έδειξαν οι ευρωπαίοι συνάδελφοι απέδειξε ότι εάν εργαζόμαστε μεθοδικά και με σοβαρότητα μπορούμε να πείσουμε και να λάβουμε στήριξη στα θέματα που μας απασχολούν. Ένα ομόφωνο Ψήφισμα 33 Κρατών τον Μάΐο για τον αποκλεισμό της Ένωσης από τις Νομοπαρασκευαστικές και την επιστολή που έφθασε στις αρχές αυτού του μήνα από τον Πρόεδρο Duro Sessa προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα της υποβολής των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών σε γραπτές εξετάσεις και αξιολόγηση. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Διεθνούς Jose Matos, στο Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε αναλυτικά την κατάσταση και να κερδίσουμε την στήριξή του. Η επιστολή που απέστειλε σε όλες τις ξένες δικαστικές ενώσεις εξαίροντας την στάση της Ένωσής μας στην υπόθεση των συναδέλφων από το Αφγανιστάν αποτελεί μία τεράστια διεθνή αναγνώριση για το έργο μας. Διαβάζω το τέλος της επιστολής του «Η ΕΔΕ, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, έχει επιδείξει αμέριστη συμπαράσταση στους δικαστές του Αφγανιστάν, ειδικά στις γυναίκες δικαστές και οι προσπάθειές της έχουν ευδοκιμήσει. Θα ήταν πολύ σημαντικό για άλλες δικαστικές ενώσεις και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας».

ΣΤ) Ειρηνοδίκες. Με αγώνα επίμονο και συνεχή καταφέραμε για πρώτη φορά να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημά μας, η δημιουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ. Πολλές διοικήσεις της Ένωσης στο παρελθόν το εξήγγειλαν, πολλές το υποσχέθηκαν, καμία όμως δεν το υλοποίησε. Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω την ουσιαστική δουλειά που έγινε από την συνάδελφο Ακριβή Ερμίδου όλο το διάστημα που υπηρέτησε ως μέλος στο ΔΣ. Η δημιουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών αναβαθμίζει το κύρος του Δικαστηρίου και αναγνωρίζει τους συναδέλφους Ειρηνοδίκες ως ισότιμους δικαστικούς λειτουργούς και κατά τον τύπο και στην ουσία. Από την εκλογή του νέου προεδρείου δημιουργήσαμε για πρώτη φορά Επιτροπή Ειρηνοδικών που αποτελείται από την Έφη Κώστα, μέλος του ΔΣ της Ένωσης και τους συναδέλφους, Γιώργο Δελή, Διονύσιο Αντωνάτο, Νικόλαο Μάνο και Ελένη Τζουνάκου. Αισθάνομαι πραγματικά περήφανος για το τεράστιο επιστημονικό έργο που έφεραν εις πέρας. Τέσσερις επιστημονικές εργασίες για την καθετοποίηση των διαδικασιών στον πρώτο βαθμό, τη νέα πτωχευτική διαδικασία, τις ένορκες βεβαιώσεις. Οι εργασίες αυτές σύντομα θα τυπωθούν και θα μοιραστούν σε όλα τα μέλη μας ως μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Εργασίες που βασίστηκαν σε πολύμηνη μελέτη, συγκριτικό δίκαιο, στατιστικούς πίνακες για να αναδείξουν με όλα τα επιστημονικά εργαλεία την βασιμότητα των όσων υποστηρίζουμε σε επίπεδο συνδικαλιστικό. Ξεφύγαμε πια από την συνθηματολογία και τις απλουστεύσεις και τα αιτήματά μας στηρίζονται σε γερές επιστημονικές βάσεις.

Η μειοψηφία του ΔΣ και στο σημείο αυτό ήταν αρνητική. Καταψήφισε όχι μόνο τις εργασίες αλλά και την ίδια την Επιτροπή ως τάχα αντικαταστατική, λες και υπάρχει διάταξη του καταστατικού που απαγορεύει την συγκρότηση επιτροπών που υποβοηθούν το έργο του ΔΣ. Εκτός των άλλων είναι και αδιάβαστοι. Το άρθρο 21 του Καταστατικού μας προβλέπει ότι «το ΔΣ μπορεί να συγκροτεί ειδικές επιτροπές στις οποίες αναθέτει τη μελέτη επιστημονικών ή άλλων θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ένωση». Πόσο λίγοι πραγματικά για τις σύγχρονες ανάγκες του Δικαστικού Σώματος! Και αντί να αντιληφθούν τι πραγματικά χρειάζεται το Σώμα και να τρέξουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση, κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να διχάζουν. Σε ομάδες κοινωνικής δικτύωσης Ειρηνοδικών λένε άσπρο και δημόσια λένε μαύρο. Στις κλειστές ομάδες Ειρηνοδικών χαϊδεύουν τα αυτιά συναδέλφων μιλώντας για μισθολογική εξομοίωση Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών, για κατάργηση της συμμετοχής Ειρηνοδικών στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία, για κατάργηση της έρευνας από Ειρηνοδίκες και ανάθεσή τους αποκλειστικά στους Εισαγγελείς. Και με τον τρόπο αυτό κοροϊδεύουν τους πάντες. Τους μεν Ειρηνοδίκες διότι με αυτόν τον λαϊκίστικο λόγο ενώ δεν έχουν σκοπό να κάνουν τίποτα δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες, τους δε Πρωτοδίκες διότι τους κρύβουν όσα λένε στους Ειρηνοδίκες. Το μόνο που πραγματικά θέλουν είναι οι ψήφοι για τις εκλογές. Συνδικαλισμός της δεκαετίας του Μαυρογιαλούρου. Στο ζήτημα της μισθολογικής αναβάθμισης των Ειρηνοδικών κινηθήκαμε με ρεαλισμό και λογική. Όσο οι όροι εργασίας παραμένουν διαφορετικοί δεν μπορεί να γίνει λόγος για μισθολογική εξίσωση. Διότι με την ίδια λογική θα μπορούσαν και οι πρωτοδίκες να ζητούν μισθολογική εξίσωση με τους Εφέτες και οι Εφέτες με τους Αρεοπαγίτες. Ας μην λέμε λοιπόν πράγματα ανεδαφικά για να καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες. Ούτε και πάλι να έχουμε ως μοναδικό οδηγό το τι θέλουμε αλλά να αλλάξουμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε σε στέρεη βάση. Η καθετοποίηση των διαδικασιών στον πρώτο βαθμό, ο ουσιαστικός διαμοιρασμός της ύλης ανεξαρτήτως ποσού σε Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ισότιμη χρέωση σε όλους τους συναδέλφους, η λειτουργία της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ, αποτελούν τις αναγκαίες βάσεις και προϋποθέσεις ώστε να τεθεί αργότερα ένα αίτημα μισθολογικής αναβάθμισης. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και μάλιστα σε βαθμό σουρεαλιστικό να έρχεται η μειοψηφία η οποία διαφωνεί στην διεκδίκηση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης που θα οδηγήσει σε σίγουρη και σημαντική μισθολογική αναβάθμιση για όλους τους βαθμούς και να προτάσσει την ουτοπική μισθολογική εξομοίωση στον πρώτο βαθμό. Δεν διεκδικούν με άλλα λόγια το σίγουρο και δήθεν προσπαθούν να διεκδικήσουν το ανέφικτο.

Ζ) Η Ένωση κατέθεσε τις επιστημονικές της απόψεις για όλα τα νομοσχέδια. Για το οικογενειακό δίκαιο, για την πολιτική δικονομία, για τους ποινικούς κώδικες, για την ΕΣΔΙ. Εμπεριστατωμένες προτάσεις και αναλυτικές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν θετικά από την κυβέρνηση για να βελτιώσουν την ποιότητα των νομοθετημάτων. Οι εργασίες που κάνουμε δεν χάνονται. Αποτελούν παρακαταθήκη για μελλοντικές αλλαγές όταν οι συνθήκες ωριμάσουν περισσότερο.

Και σ’ αυτό το σημείο ήθελα να ρωτήσω. Πού είναι η μειοψηφία; Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη να στείλουν τις δικές τους προτάσεις και δεσμεύτηκαν μάλιστα να το κάνουν σε ΔΣ αλλά πέρα από κάποιες μικροπαρατηρήσεις στον ΚΠολΔ, κατά τα λοιπά απόλυτη σιγή. Ή δεν έχουν τις δυνάμεις να σηκώσουν τέτοιο φορτίο, πράγμα που συμβαδίζει και με την διαχρονική στάση τους σε επιστημονικά θέματα, ή δεν θέλουν. Και στα δύο ενδεχόμενα η Ένωση γίνεται φτωχότερη.

Η) Ροβιές. Για δεκαετίες το ζήτημα των οικοπέδων στις Ροβιές έμενε άλυτο λόγω της απροθυμίας των διοικήσεων και της δυσκολίας επίλυσής του. Μέσα σε ένα χρόνο δουλέψαμε εντατικά. Το κύριο βάρος σήκωσε η Ιωάννα η Ξυλιά και ο Μιχάλης Τσέφας. Είχαν συνεχείς επαφές με το αρμόδιο υπουργείο, αναθέσαμε σε δικηγόρο και μηχανικό να ενατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για να επιταχύνουμε τις εξελίξεις. Δημιουργήσαμε τελικά δύο Σωματεία, ένα για κάθε χωριστή έκταση, ώστε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η Ένωση θα είναι πάντα στο πλευρό τους και θα συμβάλει στις προσπάθειές τους.

Θ) Πρωτοπόρες δράσεις. Μέσα στο 2021 η Ένωση ανέπτυξε πολλές δράσεις που σκοπό έχουν να διευκολύνουν την επαγγελματική ζωή των μελών μας. Δημιουργήσαμε τις νέες πλαστικές ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας που διαθέτουν barcode και μπορούν να αξιοποιηθούν αργότερα σε πολλές περιπτώσεις. Σε συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο Σάκκουλα παραχωρήσαμε τα δικαιώματα από το περιοδικό Ελληνική Δικαιοσύνη και ωφεληθήκαμε στο πολλαπλάσιο αφού πλέον τα μέλη μας έχουν πρόσβαση στην ΤΝΠ Sakkoulas on line με πολύ μικρή συμμετοχή σε σύγκριση με την αξία του προϊόντος. Αναμορφώσαμε πλήρως την ηλεκτρονική μας σελίδα. Υπάρχει πλέον ειδικό κανάλι στο youtube στο οποίο είναι καταχωρημένες όλες οι εκδηλώσεις και οι γενικές συνελεύσεις, ενώ φτιάξαμε σε ειδικό banner και βιβλιοθήκη στην οποία μπορεί εύκολα κανείς να αναζητήσει εισηγήσεις από επιστημονικά συνέδρια. Καθιερώσαμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που αποτυπώνουν με τρόπο αντικειμενικό και αδιάβλητο σε ταχύτατους χρόνους την συλλογική μας βούληση. Μετά από συμφωνία με τον ΔΣΑ έγινε συμφωνία για την δωρεάν συμμετοχή των μελών μας στην ΤΝΠ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ με ένα συμβολικό αντίτιμο περίπου 8 ευρώ κατ’ άτομο που θα καταβάλει η Ένωση στον ΔΣΑ.

 Πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες καταψηφίστηκαν από την μειοψηφία με ένα σκεπτικό για γέλια. Οι πλαστικές ταυτότητες δεν έτυχαν της έγκρισής τους διότι δεν έχουν το εθνόσημο και θα έπρεπε να μας τις εκδίδει το Υπουργείο!  Στην πλατφόρμα στην οποία έχουν δώσει τη συναίνεσή τους ήδη 1.800 μέλη μας για να λαμβάνουν ενημερώσεις και να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες η κ. Στενιώτη και ο κ. Βελίας δεν συμμετέχουν, διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Ωστόσο καλούν τάχα κι’ αυτοί σε ηλεκτρονική ψηφοφορία τους συναδέλφους. Αυτό που αρνούνται να κάνουν οι ίδιοι και μάλιστα ως μέλη του ΔΣ περιφρονώντας τις αποφάσεις του, καλούν τους άλλους να το κάνουν! Πόση αναίδεια και θράσος χρειάζεται κανείς για να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι απόψεις που εξέφρασαν ακόμα και σήμερα παρουσία όλων σας είναι πέρα από αντιεπιστημονικές βαθιά ρατσιστικές και ξενοφοβικές. Είναι θιασώτες της άποψης ότι η εγκληματικότητα δεν έχει κοινωνικά αίτια αλλά εθνικοφυλετικά. Ότι για την εγκληματικότητα φταίνε οι ξένοι και οι μετανάστες ενώ οι Έλληνες δεν διαπράττουν εγκλήματα. Πού παραπέμπει αυτή η αντίληψη; Στον 21ο αιώνα που ο φασισμός ως ιδεολόγημα απειλεί την Ευρώπη, η ομάδα Στενιώτη- Βουλγαρίδη αναπαράγει την εθνικοσοσιαλιστική λογική κι’αυτό είναι ανατριχιαστικό να ακούγεται από δικαστικούς λειτουργούς.        

Ο λόγος της Ένωσης πλέον έπαψε να είναι διακηρυκτικός, να αποτελείται από επιφανειακές εξαγγελίες, υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Αντίθετα αποτελείται από αναλυτικές, τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, αναπτύσσεται εντός ενός σαφώς προσδιορισμένου εύρους δυνατοτήτων και αναφέρεται σε συγκεκριμένα εργαλεία υλοποίησης του περιεχομένου του. Απευθυνόμαστε στο λογικό, επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων και αποσκοπούμε στην επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων. Βασιζόμαστε στον συλλογικό σχεδιασμό με την εμπλοκή πολλών μερών (πχ επιτροπών που έχουμε συστήσει) λαμβάνουμε υπόψη την διεθνή εμπειρία και αξιοποιούμε τις κατάλληλες επιστημονικές πρακτικές. Ο λόγος της μειοψηφίας ακόμα κι’ αυτός που ακούσαμε σήμερα είναι λόγος του παρελθόντος. Αποτελεί την προφανώς βολική επιλογή, λόγω της ευκολίας με την οποία διατυπώνεται. Ως αντιπαραγωγικός συλλογισμός ξεκινά από το γενικό και παραμένει στο γενικό, είναι βερμαλιστικός και αόριστος. Πολλές από τις ανακοινώσεις της μειοψηφίας προσομοιάζουν με σχολική έκθεση ιδεών, καθώς εκφέρονται για λόγους επικοινωνιακούς και όχι για να υλοποιούνται αφού δεν είναι συμβατές με την πραγματικότητα, αλλά προσχηματικές και ανεδαφικές. Για τη συντήρηση των υφιστάμενων πραγμάτων ο λόγος της μειοψηφίας είναι αρκετός. Επειδή η στασιμότητα δεν χρειάζεται κάποιο ειδικό σχέδιο ώστε να εξακολουθήσει να υφίσταται. Αλλά για την πρόοδο, για τον εκσυγχρονισμό της Ένωσης, για να μπορέσει να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, για να μην επιστρέψει στην εσωστρέφεια που την βασάνιζε για πολλά χρόνια, ο σημερινός λόγος της Ένωσης είναι απαραίτητος. Αυτή είναι η αλλαγή και η καινοτομία που μας οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση από τις άλλες Ενώσεις και στην καταξίωση σε εθνικό επίπεδο. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε ενωμένοι. Σας ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο Προεδρείο. Καλές γιορτές σε όλους