ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΔΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στις  10 – 14 Απριλίου 2018 (Εβδομάδα της Διακαινησίμου) η Ένωσή μας πραγματοποίησε πενθήμερη αεροπορική εκδρομή στην Πορτογαλία με διανυκτερεύσεις δύο στη Λισσαβώνα και δύο στο Πόρτο. Η συμμετοχή ήταν εκπληκτική. Συμμετείχαν 180 άτομα από όλους τους βαθμούς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και ήταν τέτοια η συμμετοχή, ώστε η Ένωση αποφάσισε να πραγματοποιήσει και άλλη όμοια εκδρομή τον επόμενο μήνα. Έγινε με αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρίας Ellinair, θυγατρικής του Mouzenidis Group, το οποίο είχε ναυλωθεί ειδικά για εμάς (πτήση charter).

Σε μικρό χρονικό διάστημα είδαμε πάρα πολλά πράγματα. Όλες οι πόλεις και τοποθεσίες που επισκεφθήκαμε είναι αξιόλογες και δεν μπορεί κανείς να παραλείψει κάποια από αυτές. Λόγω, όμως, περιορισμένου χώρου, θα αναφερθώ, περιληπτικά, στις σπουδαιότερες. Η γραφική και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Χώρας, η Λισσαβώνα,  είναι απλωμένη στις πλαγιές επτά screen-shot-2018-04-20-at-14-48-19λόφων και καταλήγει στον ποταμό Τάγο. Ψηλά δεσπόζει το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Αξίζει να μνημονευθεί η περιοχή του Μπέλεμ, με τον ομώνυμο πύργο και το μνημείο των Εξερευνήσεων, από όπου ο περίφημος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γκάμα ξεκίνησε το ταξίδι του για την εξερεύνηση των Ινδιών και είναι ο  πρώτος που συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία, πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής. Ακόμη, άξιζε η επίσκεψη στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, το οποίο αποτελεί σύμβολο της πόλεως και του οποίου η κατασκευή διήρκεσε 100 χρόνια.

Το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χώρας και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης, καθώς είναι κτισμένο στο στόμιο του ποταμού Douro.screen-shot-2018-04-20-at-14-50-12

Το ιστορικό του κέντρο ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1996. Είναι γνωστό και από το περίφημο κρασί, το οποίο εξάγεται σε 60 χώρες του κόσμου. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Palacio do Bolsa (το παλαιό Χρηματιστήριο) με την περίφημη αραβική αίθουσα – αριστούργημα, το Εμποροδικείο, κ.λπ.

Το Γκιμαράες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, γνωστή ως λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους, στο κάστρο της screen-shot-2018-04-20-at-14-50-47οποίας ο Δούκας Αλφόνσο Ενρίκες διακήρυξε την πορτογαλική ανεξαρτησία από το Βασίλειο της Λεόν. Το ιστορικό του κέντρο ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2001.

Άλλες ενδιαφέρουσες πόλεις, που επισκεφθήκαμε, είναι η Σίντρα, το Εστορίλ, το Κασκάις, το Αβέιρο, καθώς και το μεσαιωνικό χωριό Όμπιντους. Τέλος, φθάσαμε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, το Cabo da Roca (= Ακρωτήριο των Βράχων), επί του πάντοτε αφρισμένου Ατλαντικού Ωκεανού, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Η εκδρομή ήταν αρτίως οργανωμένη, για την καλύτερη εξυπηρέτησή μας είχαμε χωριστεί σε 4 ομάδες των 40-45 ατόμων, μείναμε στα καλύτερα ξενοδοχεία και είχαμε άριστους ξεναγούς, οι οποίοι όχι μόνο είχαν τέλεια γνώση της ιστορίας της περιοχής, αλλά και στάθηκαν μέχρι το τέλος δίπλα στις ομάδες, επιλύοντας οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαζόταν.

Συγχαρητήρια αξίζουν στον Πρόεδρο της Ενώσεως Εφέτη Χριστόφορο Σεβαστίδη και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Νικόλαο Σαλάτα, Εφέτη και Ευστάθιο Βεργώνη, Αντεισαγγελέα Εφετών, που, με την παρουσία τους, τη συμπαράστασή τους στις ομάδες, την ενεργό συμμετοχή τους και την πρόνοιά τους να τηρηθεί επακριβώς το πρόγραμμα, παρά τη στενότητα του χρόνου, τίμησαν την εκδρομή και προσπάθησαν να γίνει αυτή όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για όσους συμμετείχαν σ` αυτήν, πράγμα το οποίο και πέτυχαν, διοργανώνοντας, μάλιστα, και πλούσιο δείπνο σε τοπικό κέντρο στη Λισσαβώνα. Ακόμη αξίζουν συγχαρητήρια  και στο γραφείο ταξιδίων Mouzenidis, το οποίο οργάνωσε το πρόγραμμα και πραγματοποίησε την εκδρομή. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στις ομάδες των εκδρομέων, οι οποίοι, με την ομοψυχία και την ευγένειά τους, ομόρφυναν την εκδρομή.

                                                                           

 Ιωάννης Γιαννακόπουλος,

Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου