Στιγμιότυπο 2020-05-15, 10.48.57 πμ

Παρουσίαση των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στις 5.2.2021

                    ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 213 2156114 –  FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71 – e- mail: endikeis@otenet.gr

 

 

                                                                                                       Αθήνα, 11-02-2021

                                                                                                          Αρ. Πρωτ.: 44

 

Παρουσίαση των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση

των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στις 5.2.2021

 

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την 5η Φεβρουαρίου 2021 συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, στην οποία η Ένωση μας εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γεώργιο Κασίμη και την κ. Αικατερίνη Ντόκα.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας παρουσίασε την κατάσταση των δικαστών που έχουν απολυθεί και αδυνατούν να βρουν οιαδήποτε εργασία, καθώς το όνομά τους περιλαμβάνεται στον ‘κόκκινο κώδικα’ (red code) των επίσημων αρχείων του κράτους, στον οποίο περιλαμβάνονται όσοι απολύθηκαν λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης.

Συζητήθηκε το ζήτημα της προσβολής της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν της διοργάνωσης της πορείας στη Βαρσοβία  τον Ιανουάριο του 2020, γνωστής ως ‘1000 Robes March’, στην οποία η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γεώργιο Κασίμη, υπερασπίζεται την προστασία του κράτους δικαίου στην Πολωνία με παραστάσεις στο ΔΕΕ  αλλά και κατά την εκδίκαση πειθαρχικών αγωγών κατά των πολωνών συναδέλφων μας, που μάχονται για την δικαστική τους ανεξαρτησία. Η Νορβηγία πρότεινε την Ένωση Δικαστών της Πολωνίας ‘IUSTITIA’ για το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021, για τον αγώνα που καταβάλλει για την προάσπιση του κράτους δικαίου και την δικαστική ανεξαρτησία των πολωνών δικαστών και εισαγγελέων. Όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών υπερψήφισαν την πρόταση για στήριξη της υποψηφιότητας αυτής.

Η εκπρόσωπος της Ρουμανίας αναφέρθηκε σε περιπτώσεις άσκησης πειθαρχικών διώξεων κατά δικαστών που διαρκούν επί πολλά έτη και καταλήγουν σε απαλλαγή, ενώ κατά το ενδιάμεσο διάστημα στερούνται των απολαβών τους.

Η εκπρόσωπος της Γαλλίας αναφέρθηκε σε πειθαρχικές διώξεις που άσκησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά εισαγγελέων, παρόλο που υπήρχε στο πρόσωπό του ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς πριν την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, υπό την ιδιότητά του ως δικηγόρος, είχε ζητήσει την δίωξη των εισαγγελέων αυτών.

Συζητήθηκε ακόμα η διεξαγωγή των επικείμενων αρχαιρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών.

Τέλος, επιβεβαιώσαμε την δυνατότητα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να διοργανώσει την ετήσια συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον μήνα Μάιο του 2021, αλλά ανεβλήθη λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Θέσαμε ως δυνατή ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Αθήνα, εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Η Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε εύθετο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψιν τις διεθνείς υγειονομικές συνθήκες.

 

Τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αικατερίνη Ντόκα, Εφέτης- Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.

Γεώργιος Κασίμης, Πρόεδρος Πρωτοδικών