ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΘΑΛΙΑΣ (ΕΦΗΣ) ΚΩΣΤΑ, Ειρηνοδίκη Θεσσαλονίκης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΥΘΑΛΙΑΣ (ΕΦΗΣ) ΚΩΣΤΑ,

Ειρηνοδίκη ΘεσσαλονίκηςΣτιγμιότυπο 2020-07-20, 2.30.02 μμ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέτοντας την υποψηφιότητα μου στις επικείμενες αρχαιρεσίες της Ένωσής μας για την εκλογή νέου Δ.Σ, με την ομάδα του Χριστόφορου Σεβαστίδη, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Παντελή Μποροδήμου,  Αικατερίνης  Ντόκα,  Αικατερίνης Μάτση, Ιωάννας Ξυλιά και Μιχάλη Τσέφα, θα ήθελα να εκθέσω συνοπτικά τις απόψεις μου για τη θέση των Ειρηνοδικών στη σύγχρονη πραγματικότητα με σκοπό την ομαλή και αποτελεσματική εκπλήρωση του σκοπού τους στο δικαστικό σύστημα. 

Με δεδομένο ότι η εκδίκαση των αιτήσεων του Ν.3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) τείνει να ολοκληρώσει τον κύκλο της, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων κωδίκων (ΠΚ και ΚΠΔ), με την πλήρη κατάργηση των πταισμάτων, οδηγούμαστε σε μία νέα πραγματικότητα, της ανάγκης για εξορθολογισμό της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο καθορισμός της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων με βάση το ποσό των απαιτήσεων είναι ξεπερασμένος. Υπέρ της άποψης αυτής συνηγορεί το γεγονός ότι οι Ειρηνοδίκες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία και με ομολογουμένως τεράστιο προσωπικό κόστος, λόγω της υπερχρέωσης, την εκδίκαση των αιτήσεων του Ν.3869/2010, των οποίων το αντικείμενο είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο και εξαντλείται στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων ανεξαρτήτως ποσού. Επομένως οι Ειρηνοδίκες σήμερα διαθέτουν μεγάλη δικαστική εμπειρία και γνώσεις και μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για τον καθορισμό της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, όχι με βάση το ποσό των απαιτήσεων αλλά με βάση το αντικείμενο. Ο ειδικότερος βέβαια προσδιορισμός των διαδικασιών που θα υπάγονται στα Ειρηνοδικεία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένου διαλόγου. Μια τέτοια πρόταση δεν είναι δύσκολα υλοποιήσιμη ούτε διεκδικεί καμία παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού παρόμοιες ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ευνοϊκά θα λειτουργήσει και η δημιουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Με τον τρόπο αυτό θα επέλθει πλήρης εξορθολογισμός της δικαστικής ύλης με πολλαπλά οφέλη, τα οποία δεν εξαντλούνται μόνο στην κατοχύρωση του κύρους των Ειρηνοδικών, που πλέον δεν θα θεωρούνται δικαστές που εκδικάζουν υποθέσεις «μικρού χρηματικού ποσού» αλλά διαφορετικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα η εξειδίκευση των διαδικασιών ανά βαθμό δικαιοδοσίας θα συντελέσει σημαντικά στην ταχύτερη και στην αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης. 

Στην ίδια θετική κατεύθυνση πιστεύω ότι θα κινηθεί και η ρύθμιση της ενοποίησης των Ειρηνοδικείων με τα Πταισματοδικεία, με την ένταξη των τελευταίων στα πρώτα, ώστε να αποτελέσουν τμήματα αυτών, γεγονός που θα επιφέρει εξίσωση της δικαστικής ύλης σε όλους τους συναδέλφους Ειρηνοδίκες. Βεβαίως θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα και να υπάρχει μεταβατική ρύθμιση για τους Πταισματοδίκες που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. 

Μέσα από την συμμετοχή μου στο Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και στην Εφετειακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης διαπίστωσα στην πράξη την ανάγκη να συνεχιστεί από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η διαδικασία, που ήδη ξεκίνησε, της εκπόνησης δηλαδή σχεδίων Κανονισμών όλων των Δικαστηρίων της Χώρας, πρωτίστως για να προσδιοριστεί ο μέγιστος αριθμός δικογραφιών που θα χρεώνεται κάθε δικαστής. Με τους νέους Κανονισμούς θα μπορεί να διασφαλιστεί ένας σταθερός αριθμός χρεώσεων στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πειθαρχικών διώξεων συναδέλφων, ακόμη κι εάν έχουν επεξεργαστεί τεράστιο αριθμό δικογραφιών.