44t5t5457755t45t44

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ – ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ .

ΟΜΑΔΑ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ».

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης
Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης
Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.

Σας ευχόμαστε, καταρχήν, καλή χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, ποιότητα ζωής, πίστη και ελπίδα για καλύτερες ημέρες !!!

Σας ευχόμαστε να έχετε σωματική και ψυχική δύναμη, ώστε να ανταποκρίνεστε στην εκτέλεση του υψηλού καθήκοντος της απονομής Δικαίου σ’ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη εποχή της συνεχιζόμενης, παγκόσμια, υγειονομικής κρίσης.

Η Δικαστική Πρωτοβουλία την περίοδο της πανδημίας ήταν καθημερινά  παρούσα στα Δικαστήρια προς αντιμετώπιση των προβλημάτων, που ανέκυπταν και εξακολουθούν να ανακύπτουν. Με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένο λόγο αιτηθήκαμε την αναστολή  λειτουργίας των Δικαστηρίων, αιτηθήκαμε την προτεραιότητα των Δικαστών στον εμβολιασμό λόγω του συνωστισμού, που επικρατεί στα Δικαστήρια, κωδικοποιήσαμε τις εκδοθείσες ΚΥΑ κλπ. Εργαζόμαστε, πάντα, με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη των καταστατικών σκοπών της Ένωσης και σύμφωνα με την εντολή, που μας δώσατε και την εμπιστοσύνη, με την οποία μας περιβάλλετε εδώ και χρόνια.

Οι Έλληνες Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, ανεξάρτητοι, με αίσθημα ευθύνης,  σθένος, παρρησία, ψυχραιμία και βαθιά γνώση του Δικαίου αποτελούν τους εγγυητές του Κράτους Δικαίου, της ισότητας, της διαφάνειας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Τα άνω αυτονόητα, και παρά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, παρατηρούμε, τον τελευταίο καιρό να αμφισβητούνται από την εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική και τα κόμματα. Οι εκάστοτε κυβερνώντες αποποιούνται τις τεράστιες ευθύνες τους για τις παθογένειες της Δικαιοσύνης και τις μετακυλίουν με ευκολία  στους Δικαστές  «που καθυστερούν για χρόνια την έκδοση αποφάσεων», «που έχουν την νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου», «που δεν αξιολογούνται» κλπ. Μέσα σε ένα τέτοιο αρνητικό περιβάλλον έχουμε ανάγκη από μία Ένωση Ανεξάρτητη, η οποία θα συνομιλεί ισότιμα με τους εκπροσώπους των άλλων δύο λειτουργιών του κράτους, θα διεκδικεί και δεν θα κατέχει συνεχώς το ρόλο του «παραπονούμενου». Η απώλεια κεκτημένων και ειδικότερα η απώλεια του αφορολόγητου ποσοστού 25% του εισοδήματός μας, που κρίθηκε ότι συνιστά εισόδημα δυνάμει του σκεπτικού της υπ΄ αριθμ. 89/2013 αποφάσεως του Μισθοδικείου και που περικόπηκε, και μάλιστα αναδρομικά, με μία αναιτιολόγητη παραπομπή σε αιτιολογική έκθεση νόμου, η αιφνίδια κατάργηση του διορισμού δικαστικών λειτουργών ως αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των σωματείων, η απώλεια μέρους των δικαστικών διακοπών, η αποτυχημένη διεκδίκηση της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών, αλλά κυρίως η απώλεια της αξιοπιστίας της Ένωσής μας επιβάλλουν την αλλαγή πλεύσης.

Τα προεδρεία, που συμμετείχαμε στο παρελθόν ήταν «Δικαστοκεντρικά», γιατί το λειτούργημά μας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Οφείλουμε να ξαναθέσουμε στο κέντρο της δράσης μας τον Δικαστή.  Ο Δικαστής πρέπει να νοιώθει ασφαλής  κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος και η βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης πρέπει να αποτελέσουν τον πρωταρχικό μας στόχο καθώς και σκοπό της Πολιτείας. Επομένως, οι προπομποί των μεταρρυθμίσεων ας εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση, να παύσουν να ονειρεύονται την εισαγωγή «ξένων προτύπων» στην Ελληνική Δικαιοσύνη και κυρίως να παύσουν να παραπληροφορούν τους πολίτες. Οι προπομποί των μεταρρυθμίσεων προαναγγέλλουν κατάργηση της επετηρίδας, του μοναδικού  αντικειμενικού κριτηρίου εξέλιξης των Δικαστών, μείωση των δικαστικών διακοπών, αλλαγή της επιθεώρησης των Δικαστών κλπ. Η καταιγίδα των μεταρρυθμίσεων απαιτεί Ένωση αποτελεσματική, η οποία θα διαμορφώνει τις εξελίξεις και δεν θα τις ακολουθεί. Ας αγωνισθούμε όλοι για τη Δικαιοσύνη που μας αξίζει.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Η ομάδα μας ήταν πάντα παρούσα και σήκωσε όλο το βάρος από την αρχή της πανδημίας που βαδίζαμε στο άγνωστο, με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις και επισκέψεις στα Δικαστήρια, στο μέτρο που επιτρεπόταν.

Στις 10-3-2020 αναδείξαμε ότι τα Δικαστήρια είναι χώροι υπερμετάδοσης του COVID 19 και ζητήσαμε την αναστολή Λειτουργίας τους, όπως και έγινε δύο ημέρες αργότερα.

Τον Δεκέμβριο του 2020 υποβλήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.  αίτημα από τον κ. Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των Δικαστικών Λειτουργών λόγω του αυξημένου συνωστισμού στα Δικαστήρια.

Την 31-3-2021 αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή  προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας τονίζοντας και πάλι τις απαράδεκτες συνθήκες  που επικρατούσαν στα Δικαστήρια και την έλλειψη μέτρων προστασίας, προκειμένου να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων μέχρι να προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ο εμβολιασμός. Το αίτημα, και ενώ αναμενόταν η πλήρης επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, εισακούστηκε και συνεχίστηκε η αναστολή.

Κωδικοποιήσαμε όλες  τις ΚΥΑ και τους σχετικούς νόμους, που ρύθμιζαν τη λειτουργία των Δικαστηρίων κατά την περίοδο της πανδημίας.

Κωδικοποιήσαμε και αποστείλαμε στους συναδέλφους τις διαχρονικές νομοθετικές ρυθμίσεις που ίσχυσαν για την παραγραφή υφ΄ όρον του αξιοποίνου και την παραγραφή και μη εκτέλεση υφ΄ όρον των ποινών με τους νόμους 4043/2012, 4198/2013, 4411/2016 και 4689/2020.

Υποστηρίξαμε με έμφαση την αναγκαιότητα παροχής ψηφιακής υπογραφής σε όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς της Χώρας και, κυρίως, κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης την 1-10-2020. Το ως άνω αίτημα, που υποβλήθηκε από την πρώτη από εμάς (Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτη), υλοποιήθηκε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Η εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής είναι πλέον γεγονός, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται μεταξύ των οποίων και η δημοσίευση αποφάσεων εξ αποστάσεως.   Απομένει, δε, η καθολική αξιοποίησή της.

Το μέλος της ομάδας μας κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης, εισηγήθηκε την αξιοποίηση του προγράμματος «ψηφιοποίηση και νέες τεχνολογίες» του ΕΣΠΑ 2021-2027, στο οποίο έχει ενταχθεί και το ΥΠΔΙΚ, ώστε να εξοπλισθούν οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως και τα δικαστήρια της χώρας, όπου απαιτείται.

Καταθέσαμε και υποστηρίξαμε εγγράφως την άμεση και πλήρη  κατάργηση της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικών περί λήψης ένορκων βεβαιώσεων, καθότι αποτελεί  μη δικαιοδοτικό καθήκον των Ειρηνοδικών. Και στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι με την τροποποίηση του ΚΠολΔ ως προς τις μικροδιαφορές αυτό το αίτημα της πλήρους κατάργησης πρέπει να προβληθεί τεκμηριωμένα, αφού ο αριθμός των ένορκων βεβαιώσεων αυξάνεται κατά πολύ.

Εκφράσαμε τεκμηριωμένα την αντίθεσή μας στην τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθότι θα οδηγούσε σε υπερχρέωση των Ειρηνοδικών, όπως και έγινε, και στη λύση των αποσπάσεων, με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα, γιατί συνεπάγεται ανατροπή του οικογενειακού, οικονομικού και προσωπικού προγραμματισμού  των συναδέλφων.

Συντάξαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη βαθμολογική και μισθολογική εξομοίωση των ειρηνοδικών.

Διατυπώσαμε την αντίθεσή μας στην πρόχειρη και αποσπασματική πρόταση της αντικαταστατικής, επονομαζόμενης ως «επιτροπή Ειρηνοδικών» περί μεταβολής της δομής της Δικαιοσύνης και της αλλαγής της καθ’ ύλην αρμοδιότητας με την  καθετοποίηση της ύλης.

Εισηγηθήκαμε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 12-12-2020, όπως σε έκτακτες περιπτώσεις (υγειονομικής κρίσης, φυσικών καταστροφών κλπ.) να ανοίγει ειδικός λογαριασμός στην Ένωση ορισμένης διάρκειας για την έκτακτη ενίσχυση συμπολιτών μας.

Διατυπώσαμε την αντίθεσή μας στην υποχρεωτικότητα και στη βαθμολόγηση των σεμιναρίων επιμόρφωσης στην ΕΣΔΙ, παρά το γεγονός ότι το «ΟΧΙ» του αποτελέσματος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταβλήθηκε σε «ΝΑΙ» από το προεδρείο της Ένωσης, καθότι συμβιβάστηκε με την εισαγωγή για πρώτη φορά ερωτηματολόγιου επί του γνωστικού αντικειμένου του σεμιναρίου.

Υποβάλαμε προτάσεις για την πρόσκαιρη αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων (ενδεικτικά περιπτώσεις, που έπληξαν του νομούς Καρδίτσας, Εύβοιας και Αττικής).

Με συνεχή αρθρογραφία αναδεικνύαμε τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, δίχως να πολιτικολογούμε. Η πρώτη από εμάς (Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης), τοποθετήθηκε κατά της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, όταν μας ζητήθηκε να χορηγήσουμε γενική συναίνεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και όχι ειδική, όπως επιτάσσει ο νόμος, με συνέπεια 1.700 συνάδελφοι να έχουν αποκλεισθεί από την ενημέρωση από την Ένωση, ενώ καταβάλλουμε κανονικά τις συνδρομές μας. Ο κ. Βουλγαρίδης και ο κ. Φωτάκης αρθρογράφησαν για το θέμα των συναθροίσεων  εν μέσω πανδημίας, αλλά και για άλλα θέματα.

Διατυπώσαμε τις θέσεις μας επί νέων νομοθετημάτων (σχετικά με τις νέες τροποποιήσεις του ΚΠολΔ κλπ.).

Αναπτύξαμε εκτενή αρθρογραφία (ο κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης) σχετικά με θέματα του νόμου για τους Αθλητικούς Δικαστές. Η αρθρογραφία αυτή είχε αποτελέσματα, καθόσον με τις νέες διατάξεις η επιλογή των Αθλητικών Δικαστών δεν επαφίεται στην ΕΠΟ αλλά οι συνάδελφοι προτείνονται καταρχήν από τα αρμόδια Δικαστήρια.

Υποβάλαμε προτάσεις που άπτονται του ζητήματος της ιδιωτικής ασφάλισης συναδέλφων στον τομέα της υγείας.

Μετείχαμε ως ομάδα στο πολύ επιτυχημένο συνέδριο που διοργανώθηκε με θέματα: ο επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και μία πρώτη προσέγγιση των πτωχεύσεων μικρού αντικειμένου του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και παράλληλα  ο τ. Ειρηνοδίκης κ. Κομπολίτης και ο Ειρηνοδίκης Πειραιά κ. Απέργης συνέταξαν τα πρώτα σχέδια για τις σχετικές αποφάσεις. Έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Υποβάλαμε προτάσεις στο πλαίσιο φιλανθρωπικών δράσεων της Ένωσης, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία Αθλητικού Τμήματος συναδέλφων.

Παρεμβαίνουμε συνεχώς ενημερώνοντας τους συναδέλφους μέσω των διαδεδομένων Δικαστικών Κοινοτήτων «Περί Δικαιοσύνης» και «Τάλως».

Πέραν των ανωτέρω ασκήσαμε προς το προεδρείο της Ενώσεως την κριτική, που απαιτούσαν οι περιστάσεις με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη του Κύρους της Ένωσης μας.

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι

Δυστυχώς η Ένωση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θέση άμυνας για τη διαφύλαξη κεκτημένων. Τα αίτια είναι πολλά και θα αναλυθούν εκτενώς το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το βέβαιο, όμως, είναι ένα: Η Ένωση χρειάζεται πλέον αλλαγή πλεύσης, μία καινούργια νοοτροπία στη Διοίκηση, που θα πρέπει να δοκιμασθεί σε μια εποχή, όπου μπροστά μας ανοίγεται ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, που επιβάλει η ψηφιακή εποχή.

Σας ευχόμαστε και πάλι καλή χρονιά με υγεία και δύναμη!!