44t5t5457755t45t44

Για το ΔΣ της 26ης Ιουλίου 2022 – Οι θέσεις της μειοψηφίας του ΔΣ

Για το ΔΣ της 26ης Ιουλίου 2022

 

Οι θέσεις της μειοψηφίας του ΔΣ

 

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης,

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης

 

            Πριν την τοποθέτησή μας επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θέσαμε ως ζήτημα τη στάση του προεδρείου κατά το σχέδιο νόμου για την Δικαστική Αστυνομία. Ειδικότερα ζητήσαμε εξηγήσεις για την μη πρόσκληση όλων των μελών του ΔΣ να καταθέσουν προτάσεις και πως αποφάσισε η πρόεδρος και η γενική γραμματέας χωρίς λήψη απόφασης από το αρμόδιο όργανο να εκδώσουν ανακοίνωση. Υπενθυμίσαμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας σε όλα τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν (για το οικογενειακό δίκαιο, για τους ποινικούς κώδικες, για την πολιτική δικονομία, για την ΕΣΔΙ) εμείς ως προεδρείο σεβόμενοι το καταστατικό και τις δημοκρατικές αρχές καλούσαμε πάντοτε όλα τα μέλη του ΔΣ να υποβάλουν τις θέσεις τους. Η αφοπλιστική απάντηση που λάβαμε από την πρόεδρο της Ένωσης για την περιφρόνηση του συλλογικού οργάνου ήταν ότι θεωρούσαν δεδομένο πως θα είχαμε κοινές απόψεις και επομένως ήταν περιττή η πρόσκλησή μας!

Το προεδρείο έθεσε ως θέμα την έγκριση προσφορών από ξενοδοχειακές μονάδες προς εξυπηρέτηση συναδέλφων που μεταβαίνουν στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους ή για λόγους αναψυχής. Θεωρούμε ότι αντικείμενο ψηφοφορίας ή έγκρισης από το ΔΣ δεν μπορούν να είναι οι απλές προσφορές από ξενοδοχεία, αλλά μόνο δεσμευτικές συμβάσεις και για το λόγο αυτό δεν συμμετείχαμε στην διαδικασία. Εξάλλου πολλές από τις υποτιθέμενες προσφορές που μας απαριθμήθηκαν είναι οι ήδη ισχύουσες τιμές για όλους τους πελάτες των συγκεκριμένων ξενοδοχείων και αυτό το γνωρίζουν καλά οι συνάδελφοι που μετακινούνται και διαμένουν τακτικά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Στη συνέχεια μας ενημέρωσε η πρόεδρος της Ένωσης ότι σχεδιάζεται η πραγματοποίηση ημερίδας με συνδιοργανωτές την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, τον Ιατρικό Σύλλογο και την ΕΣΗΕΑ με θέμα «το φαινόμενο των τηλεδικών». Θεωρούμε αρχικά ότι δεν πρόκειται για «φαινόμενο» αλλά για μια παγιωμένη κατάσταση στα τηλεοπτικά κανάλια εδώ και δεκαετίες που έχει να κάνει με τους αριθμούς τηλεθέασης, το marketing, τις μεθόδους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα μείζονα θέματα ώστε το δευτερεύον να καταστεί πρωτεύον. Είναι πολύ απλοϊκή αντιμετώπιση να θεωρεί κανείς ότι με ένα συνέδριο που γίνεται προφανώς μόνο για επικοινωνιακούς λόγους θα αντιμετωπιστούν οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα. Η αποστολή της Ένωσης είναι να διοργανώνει ημερίδες και συνέδρια που ενδυναμώνουν το επιστημονικό της κύρος και βοηθούν τα μέλη της. Διατυπώσαμε συνεπώς τις επιφυλάξεις μας ως προς την πραγματοποίηση της ημερίδας καθώς επιπλέον δεν πληροφορηθήκαμε ούτε τους ομιλητές ούτε τα θέματα των εισηγήσεων.

Τέθηκε τέλος και η οριστική έγκριση δαπάνης για την καθαριότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ενημερωθήκαμε ότι λόγω λήξης των συμβάσεων καθαριότητας και μη πληρωμής των οφειλομένων ποσών από το Δημόσιο, η Ένωση προτίθεται να αναλάβει τη σχετική δαπάνη που αγγίζει τα 5.000 ευρώ καθώς και ότι ήδη το ζήτημα ρυθμίστηκε νομοθετικά. Διατυπώσαμε την άποψη ότι το ταμείο της Ένωσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις οφειλές και τα χρέη του Υπουργείου Δικαιοσύνης πολύ περισσότερο για παλαιότερο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μας διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν θα λήξουν κι’ άλλες συμβάσεις σε άλλα Δικαστήρια της χώρας και δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα. Στο τέλος της συζήτησης πληροφορηθήκαμε ότι το προεδρείο είχε ήδη αναλάβει την εκταμίευση του ποσού και αυτό που ήθελε ήταν μόνο μια εκ των υστέρων έγκριση των ενεργειών του.