ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΔΕ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ
Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ
ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Συνάδελφοι Δικαστές και Εισαγγελείς,
Την Κυριακή ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στην Ένωσή μας, που θα αναδείξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχατε την ευκαιρία να ακούσετε τα πεπραγμένα, τις τοποθετήσεις και τα προγράμματα των υποψηφίων για την επόμενη διετία. Έγινε έτσι αντιληπτή η απόσταση που χωρίζει τις ομάδες του Προεδρείου και της μειοψηφίας σε επίπεδο αντιλήψεων, πρακτικής και αποτελεσματικότητας. Η σύγκριση του έργου αυτής της περιόδου με οποιαδήποτε προηγούμενη δεν αφήνει νομίζω και πολλά περιθώρια αμφισβητήσεων.
Η Ένωση που για πολλά χρόνια ήταν βυθισμένη σε μια διαρκή εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση, απέκτησε αυτή τη διετία αξιόπιστο δημόσιο λόγο, πρόβαλε τις θέσεις της με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα, υπερασπίστηκε πολλές φορές συναδέλφους που δέχτηκαν επιθέσεις και κατηγορήθηκαν άδικα από ΜΜΕ, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Η παρουσία και ο χαιρετισμός που απηύθυναν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων για πρώτη φορά στην περσινή μας Γενική Συνέλευση καθώς και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Διεθνή Ημερίδα που συνδιοργανώσαμε με τους Δικηγορικούς Συλλόγους πριν από λίγες ημέρες, αποτελεί αντικαθρέφτισμα του αναβαθμισμένου ρόλου που μας αναγνωρίζεται πλέον στην ελληνική κοινωνία.
Το Ενωτικό Προεδρείο βρέθηκε εξ αρχής στη δίνη ενός κυκλώνα που προσπάθησε να μας ρίξει από νωρίς στα βράχια. Αντισταθήκαμε με πείσμα και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο Σώμα και στην Ιστορία του περιφρουρώντας το Σύνταγμα. Μπήκαμε μπροστά στον αγώνα όλου του νομικού κόσμου της χώρας για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόπειρα καταστρατήγησης του Συντάγματος με την αύξηση των ορίων αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την Υπηρεσία τους. Διατηρήσαμε αλώβητη την ενότητα της Ένωσής μας όταν επιχειρήθηκε εντελώς απροκάλυπτα η διάσπασή της με την δημιουργία μιας άλλης ένωσης. Ποιοι πρωτοστάτησαν σ’ αυτές τις διασπαστικές κινήσεις και ποιοι υπερασπίστηκαν ως μοναδικό τους μέλημα για δύο χρόνια το αίτημα της κ. Θάνου; Οι συνάδελφοι της μειοψηφίας που ο επικεφαλής τους (κ. Χρ. Κατσιάνης) εξακολουθεί να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της διασπαστικής ένωσης και η ηλεκτρονική τους σελίδα να προβάλει ακόμα την εικόνα της τέως Προέδρου του ΑΠ. Στην ίδια ομάδα μετέχει ως υποψήφιος και ο Εισαγγελέας κ. Ε. Κασαλιάς ο οποίος, αφού αντικαταστάθηκε στο ΔΣ λόγω του ασυμβίβαστου που είχε με την απόσπασή του στην ΕΥΠ, στράφηκε δικαστικά εναντίον της Ένωσής μας. Η εκδοθείσα απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μας δικαίωσε και αναγνώρισε το ασυμβίβαστο. Κι ενώ εξακολουθεί να είναι αποσπασμένος στην ίδια θέση, θέτει και πάλι υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες, ενώ στις 13-4-2018 (με την υποβολή της υποψηφιότητάς του) ζήτησε για πρώτη φορά να εγγραφεί ως μέλος της Ένωσής μας χωρίς να εξηγεί πως κατείχε στο παρελθόν θέσεις στο Προεδρείο του ΔΣ χωρίς να έχει την ιδιότητα του απλού μέλους! Αλλά και η άλλη υπο-ομάδα της μειοψηφίας (με επικεφαλής την κ. Στενιώτη),που ανέλαβε με εισήγηση της ίδιας της κ. Θάνου να διαχειριστεί τις τύχες της Ένωσης στο τέλος του 2015 και στο πρώτο εξάμηνο του 2016, έχει τις ίδιες ακριβώς ευθύνες. Η δήθεν αποστασιοποίησή της από τις ενέργειες της τέως Προέδρου του ΑΠ ήταν και είναι εντελώς προσχηματική και έγινε με αποκλειστικό γνώμονα τη συνδικαλιστική της διάσωση. Κράτησε στάση σιωπής και συναίνεσης τόσο στο κρίσιμο ζήτημα της απόπειρας διάσπασης της Ένωσης όσο και στην προσπάθεια παραβίασης της συνταγματικής διάταξης. Αντί να καταδικάσουν τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές, προτίμησαν να στραφούν ευθέως κατά του Προεδρείου! Άμεση συμπαράσταση και υποστήριξη έδωσαν και στον κ. Κασαλιά στην αντιδικία που είχε με την Ένωσή μας, απορρίπτοντας ακόμα και την πρόταση να οριστεί πληρεξούσιος δικηγόρος που θα μας εκπροσωπούσε!!!
Οι επιτυχίες της Ένωσης στο οικονομικό επίπεδο ξεπέρασαν και τις αρχικές προσδοκίες μας. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής ύφεσης καταφέραμε χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις -κάτι πολύ ασυνήθιστο με βάση την προηγούμενη εμπειρία μας- να διασφαλίσουμε για πρώτη φορά την de facto αναγνώριση του συνταγματικού χαρακτήρα του μισθολογίου μας, να λύσουμε οριστικά το ζήτημα της καταβολής του 25% για το χρονικό διάστημα από το 2009 μέχρι σήμερα με 4 διαδοχικές ΠΟΛ που εκδόθηκαν, να διευθετήσουμε το ζήτημα του 50% των αναδρομικών της διετίας 2012-2014, καθώς και να δρομολογήσουμε άμεσα λύση για την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης μετά από τις πρόσφατες συναντήσεις με την ΑΑΔΕ. Ό,τι δηλαδή δεν κατάφεραν να κάνουν οι διοικήσεις της Ένωσης από το 2012 και μετά, το καταφέραμε σε δύο χρόνια! Η τελευταία εκκρεμότητα με την οποία θα ασχοληθούμε είναι η άρση του παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων που λήγει στα τέλη του 2018 και επιβλήθηκε στις αρχές Μαΐου του 2016 λίγο πριν τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, όταν το τότε Προεδρείο (Στενιώτη- Βουλγαρίδης) υπόσχονταν ότι η ισχύς του μέτρου θα είναι ολιγόμηνη, αφού θα βρεθούν σύντομα ισοδύναμα μέτρα.
Καθοριστικής σημασίας ήταν η αποκατάσταση των σχέσεών μας με τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις. Το προηγούμενο Δ.Σ. της Ένωσής μας (που απαρτίζονταν και από τις 2 υπο-ομάδες της μειοψηφίας) τόσο στην υπόθεση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου όσο και στην υπόθεση του Πόθεν Έσχες διαχώρισε την στάση του από τις άλλες Ενώσεις, συναίνεσε και υπερασπίστηκε με θέρμη νομοσχέδια που έπλητταν το Δικαστικό Σώμα και τα οποία μετά τις προσφυγές του νέου Προεδρείου και των άλλων Ενώσεων κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Το ίδιο είχε κάνει και όταν εισήχθη ο νέος ΚΠολΔ και άλλαξαν οι Κανονισμοί των Δικαστηρίων που έφεραν τεράστια αύξηση του αριθμού των υποθέσεων, με την παρότρυνση των συναδέλφων να αλλάξουν τους Κανονισμούς (βλ. τις τοποθετήσεις των κκ Στενιώτη- Βουλγαρίδη στη Διοικητική Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών το Νοέμβριο του 2015) αν και σήμερα απορούν και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις υπερβολικές χρεώσεις των συναδέλφων.
Πέρα από την διατήρηση της φορμαλιστικής ταυτότητας της Ένωσης το περιεχόμενό της έχει αλλάξει και έχει τροποποιηθεί ριζικά. Σε επιστημονικό επίπεδο με τη διοργάνωση Ημερίδων και την κατάθεση επιστημονικών προτάσεων (Δικαστική Μεσολάβηση, Σχέδιο για το νέο ΚΟΔΚΔΛ), σε θέματα εσωτερικής οικονομικής διαχείρισης με την κατάργηση της απαράδεκτης πρακτικής να λαμβάνονται χορηγίες και οικονομικές ενισχύσεις από επιχειρηματίες και τράπεζες, στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής σελίδας, στο άνοιγμα των δράσεων (αγγλική νομική ορολογία- παιδικές κατασκηνώσεις- χριστουγεννιάτικες γιορτές- εκδρομές στο εξωτερικό) για όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα με τον τόπο που υπηρετούν, στον αναβαθμισμένο ρόλο που προσδώσαμε στις Εφετειακές Επιτροπές, στην ενεργό παρουσία μας σε διεθνές επίπεδο (Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών). Και πρόσφατα προβάλλαμε δημόσια τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας για την ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης που επιχειρείται με τον θεσμό της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, θέσεις με τις οποίες συντάχθηκαν τόσο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας όσο και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, πλην των ομάδων της μειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης που ακόμα υποστηρίζουν την ορθότητα και λογική του νόμου ταυτιζόμενοι στο σημείο αυτό με τα επιχειρήματα των εταιριών ιδιωτικής διαμεσολάβησης. Ήδη προωθούμε την αλλαγή στον τρόπο του πειθαρχικού ελέγχου για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων ώστε να συνεκτιμάται ως ουσιαστικό κριτήριο και ο αριθμός των αποφάσεων που έχει εκδώσει ο δικαστικός λειτουργός.
Το διακύβευμα των εκλογών είναι μεγάλο. Οι δύο ομάδες της μειοψηφίας (με επικεφαλής τον κ. Κατσιάνη και την κ. Στενιώτη) είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Εκφραστές της ίδιας ακριβώς μεθοδολογίας και των ίδιων αντιλήψεων που απομόνωσαν για πολλά χρόνια το Δικαστικό Σώμα από την κοινωνία, που ατόνησαν το ενδιαφέρον των συναδέλφων για την Ένωσή τους και οδήγησαν σε μια διαρκή παρακμή με Γενικές Συνελεύσεις των 100 ατόμων, που καλλιέργησαν πατερναλιστικές αντιλήψεις και χώρισαν τους συναδέλφους σε φίλους και εχθρούς ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονταν στην ομάδα τους, που συμβιβάστηκαν και αποδέχτηκαν εύκολα νομοσχέδια σε βάρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της υπονομεύοντας τα συμφέροντα των εντολέων τους, που δεν δίστασαν να επιχειρήσουν την διάσπαση της Ένωσης επειδή τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών δεν τους βόλευαν, που στοχευμένα απείχαν όλο το καλοκαίρι του 2016 από τις συνεδριάσεις του ΔΣ ώστε να φέρουν σε δύσκολη θέση το Προεδρείο με την τεχνητή έλλειψη απαρτίας αδιαφορώντας εάν με αυτή τη στάση τους διακινδύνευαν τα συμφέροντα όλων μας, που υπεραμύνθηκαν και προπαγάνδισαν με κάθε τρόπο σχέδια παραβίασης του Συντάγματος γιατί τέτοιες ήταν οι φιλοδοξίες της τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου. Το δίλημμα σε αυτές τις αρχαιρεσίες μπαίνει επιτακτικά και ξεκάθαρα. Διατήρηση των θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων της διετίας ή οπισθοδρόμηση; Περήφανη και ακηδεμόνευτη Ένωση ή συμβιβασμένη και υποχωρητική; Πολύπλευρες δραστηριότητες και ζωντάνια ή εσωστρέφεια και μαρασμός; Αδιάρρηκτη ενότητα και αλληλεγγύη των μελών ή διάσπαση και πόλωση; Τα διλήμματα αυτά δεν είναι επινοήσεις ή κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Είναι η ζωντανή αποτύπωση μιας πραγματικότητας που βιώσαμε και η σύγκριση δύο τελείως διαφορετικών εποχών. Να αφήσουμε πρέπει το παλιό οριστικά στο παρελθόν!
Η κατοχύρωση των θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων αυτής της διετίας, η διατήρηση του αξιόπιστου λόγου μιας Ένωσης που απέκτησε κύρος και σεβασμό, η προώθηση των δίκαιων αιτημάτων του Δικαστικού Σώματος χωρίς απαράδεκτους συμβιβασμούς περνάει μέσα από την υπερψήφιση συναδέλφων που έχουν δώσει δείγματα γραφής και είναι έτοιμοι να προτάξουν το συλλογικό συμφέρον ανυστερόβουλα, με τεκμηριωμένες θέσεις, πάθος και αποφασιστικότητα.
Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να στηρίξετε με την ψήφο σας τον κ. Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών – Εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης, τον κ. Ιωάννη Κωνσταντινόπουλο, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον κ. Παντελή Μποροδήμο, Πρωτοδίκη Θεσσαλονίκης.
Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να εξαντλήσετε και τους 8 σταυρούς προτίμησης που διαθέτετε και να επιλέξετε υποψηφίους μεταξύ των ομάδων που αποτέλεσαν το Ενωτικό Προεδρείο. Υπενθυμίζεται ότι είναι ιδιαίτερα καθοριστική η ψήφος σας σε έναν Εισαγγελέα, έναν Πρωτοδίκη και έναν Ειρηνοδίκη, που εκλέγονται με ιδιαίτερο τρόπο σύμφωνα με το Καταστατικό.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Πρόεδρος Πρωτοδικών
Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.